Λίμνη Παμβώτιδα (Ιωαννίνων)
Η λίμνη Παμβώτιδα (αρχαίο όνομα Παμβῶτις), γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων, έχει μήκος 7,9 περίπου χιλιόμετρα και σχηματίζεται από τα ύδατα τριών κυρίως πηγών (Ντραμπάντοβας, Σεντενίκου και Κρύας), που αναβλύζουν στους πρόποδες του Μιτσικελίου. Το όνομα «Παμβώτις» σημαίνει «αυτή που βόσκει τα πάντα». Σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Η λίμνη αυτή είναι ιχθυοτρόφος. Περίφημα είναι τα χέλια και οι καραβίδες της. Στις όχθες της λίμνης βρίσκεται εγκατεστημένος ο ιχθυογεννητικός σταθμός της Δημοτικής Επιχείρησης Λίμνης Ιωαννίνων (ΔΕΛΙ), στον οποίο παράγονται κάποιες ποσότητες ελληνικού χαβιαριού από οξύρρυγχους ρωσικής προέλευσης. Στο μέσο περίπου της λίμνης βρίσκεται μια μικρή νησίδα, το πολύτιμο στολίδι της λίμνης, στην οποία είναι χτισμένος ο ομώνυμος οικισμός και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου το 1822 δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς και πνίγηκε η κυρά Φροσύνη. Μπορεί κανείς να το επισκεφθεί καθημερινά καθώς εκτελούνται δρομολόγια με καραβάκια.
Τα νερά της Λίμνης είναι γλυκά και αποτελεί πηγή ζωής για τους ψαράδες. Τα τελευταία χρόνια επίσης, η λίμνη έχει καταστεί κέντρο διεξαγωγής διεθνών αθλητικών συναντήσεων, κωπηλασίας, κανόε καγιάκ και σκι. Οι πυκνόφυτες από καλαμιώνες όχθες της και η πλούσια παραλίμνια βλάστηση από ιτιές, λεύκες και θεόρατα πλατάνια προσφέρουν απάνεμο καταφύγιο σε πλήθος ενδημικών και αποδημητικών πουλιών όπως ερωδιοί, βουτηχτάρια, μπεκατσίνια, αγριόκυκνοι και κορμοράνοι. Σημαντική είναι η παρουσία στα νερά της λίμνης του σπάνιου στην Ευρώπη χαρόφυτου Chara kokeilii το οποίο έχει αναφερθεί μόνο στη λίμνη Παμβώτιδα και σε λίγες βαλκανικές χώρες.
H Παμβώτιδα παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις θρεπτικών στοιχείων και ειδικότερα φωσφόρου –αλλά και των νιτρικών και αμμωνιακών ιόντων- που την καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητη ως προς τον ευτροφισμό. Επίσης, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί 9 είδη αμφιβίων, από τα 17 συνολικά είδη αμφίβιων της Ελλάδας, εκ των οποίων 2 είδη εξ αυτών προστατεύονται από τη νομοθεσία. Πρόκειται, για τον λοφιοφόρο τρίτωνα (Triturus cristatus) και για την κιτρινοπομπίνα (Bombina variegata). Από τα ερπετά της περιοχής, έχουν καταγραφεί 24 είδη, από τα οποία τα 5 προστατεύονται αυστηρά. Πρόκειται για 2 είδη χελωνών του γλυκού νερού (βαλτοχελώνα και Μεσογειακή χελώνα), την κρασπεδωτή χελώνα και 2 είδη φιδιών (λαφίτης και σπιτόφιδο). Επιπλέον, στο οικοσύστημα της λίμνης έχουν καταγραφεί και 20 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων τα 3 προστατεύονται αυστηρά (Παράρτημα ΙΙ, Οδηγία 92/43/ΕΕC), συμπεριλαμβανομένου ενός είδους νυχτερίδας (Phinolophus ferumequinum). Τέλος στην Παμβώτιδα ζούνε και πολλά ενδιαφέροντα μαλάκια, όπως το ενδημικό της λίμνης γαστερόποδο του είδους Bithynia graeca και τα γαστερόποδα Trichonia trichonica, Pisidium obtusale, Gyraulus piscinarum και Pseudobithynia westerlundii.