Λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού)

Translate English Version

Λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού)

Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης και απέχει περίπου 30 λεπτά από την πόλη της Καρδίτσας. Aπέχει 325 χλμ. από την Αθήνα και 250χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της στην αρχή του ποταμού Ταυρωπού. Η ιδέα  για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935  επισκέφθηκε την γενέτειρά του όπου είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες από συνεχείς βροχοπτώσεις. Βλέποντας το σημείο φέρεται να είπε πως "εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", έτσι πήρε και το γνωστό όνομα της.

Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με πολλές δραστηριότητες πάνω και γύρω από αυτήν. Η περίμετρος της είναι περίπου 60χλμ. και μπορείτε να κάνετε διαδρομές με ποδήλατο μέσα στη λίμνη ή γύρω από αυτήν, καγιάκ, σπορ βουνού, ιππασία, 4Χ4 και πολλά άλλα. Μπορείτε να φέρετε τον εξοπλισμό σας ή να νοικιάσετε στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η λίμνη Πλαστήρα θα σας γοητεύσει όποια εποχή και αν την επισκεφθείτε. Τόσο το χιονισμένο τοπίο το χειμώνα, όσο και η καταπράσινη φύση την άνοιξη και το καλοκαίρι δημιουργούν ένα υπέροχο θέαμα. Οι κατάφυτες από έλατα, οξιές και καστανιές πλαγιές των γύρω βουνών καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της λίμνης δημιουργώντας μία εκπληκτική εικόνα. Χαρείτε δροσιστικές βουτιές στις αντικριστές οργανωμένες πλαζ Πεζούλας και Λαμπερού, απόσταση που κάθε Αύγουστο διανύουν δεκάδες κολυμβητές, κάνοντας τον Πανελλήνιο Κολυμβητικό Διάπλου της λίμνης Πλαστήρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί τη λένε η λίμνη των τεσσάρων εποχών και «Μικρή Ελβετία».

 Στα νερά της σήμερα διαβιούν πολλά είδη ψαριών, όπως χέλια, γριβάδια, πέστροφες, λαυράκια, πεταλούδες, κορέγονοι, γλήνια, ασπρόψαρα, τσιρόνια. Στην περιοχή συναντάμε ακόμη πολλά είδη πουλιών, όπως ερωδιούς, μαυρόκοτες, διάφορα είδη γλάρων, βουτηχτάρια και κορμοράνους. Στη δυτική πλευρά της Λίμνης, κοντά στο Νεοχώρι βρίσκετε ένας πρωτότυπος βοτανικός κήπος. Στα δέκα στρέμματά του θα αποκτήσετε χιλιάδες πληροφορίες για τη χλωρίδα της περιοχής, καθώς και κάποια ενδιαφέροντα είδη της τοπικής πανίδας, στο παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών.

Την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης θα απολαύσετε αναμφισβήτητα από το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας στο Παρατηρητήριο, αφήνεις το βλέμμα σου να χαθεί στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης, με τα φιόρδ και το κατάφυτο νησάκι της. Από την άλλη μεριά, οι δασωμένες πλαγιές και στο βάθος οι επιβλητικές κορυφές των Aγράφων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.

Το Νεοχώρι με την πανοραμική του θέα στη λίμνη, το γραφικότατο Κρυονέρι, τα Καλύβια Πεζούλας και η Νεράιδα, είναι μερικά από τα πολλά πανέμορφα χωριά που περιβάλλουν τη λίμνη και έχουν πολλά αξιοθέατά, καταλύματα και ταβέρνες.