Λίμνη Αώου

Translate English Version

Λίμνη Αώου

Η Λίμνη Αώου ή Λίμνη Πηγών Αώου βρίσκεται στον νομό Ιωαννίνων, περίπου 20χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Στις πηγές του ποταμού Αώου και σε υψόμετρο 1.340 μέτρων, τα νερά του σχηματίζουν τη τεχνητή λίμνη, που εξυπηρετεί την ύδρευση και ηλεκτροδότηση των γύρω περιοχών. Παράλληλα όμως, δημιουργεί και όμορφες εικόνες, με το μπλε των νερών της να εναλλάσσεται με το καταπράσινο τοπίο.

Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια-Κάλντα και του Βίκου-Αώου. Η ακτογραμμή της λίμνης είναι μεγάλη και δαντελωτή με όμορφα δασωμένα μικρά φιόρδ και πολλά νησάκια να σχηματίζονται στο εσωτερικό της τα οποία προσφέρονται για βόλτα με κανό. Τα στοιχεία που κάνουν την περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για πολλά είδη της πανίδας και της χλωρίδας είναι τα μεγάλα λιβάδια, τα Μαύρα πεύκα, τα γιγάντια ρόμπολα και ένα από τα ομορφότερα δάση οξιάς της Ελλάδας. Το φθινόπωρο κάτω από τις πυρρόξανθες οξιές βγαίνουν τα όμορφα μανιτάρια Amanita muscaria και Amanita pantherina. Δίπλα από τα ρυάκια φυτρώνουν δεκάδες είδη σπάνιων ορχιδεών ενώ την άνοιξη τα λιβάδια κατακλύζονται από άγριους νάρκισσους.

Οι δασικοί δρόμοι γύρω απ’ την λίμνη είναι βατοί και προσπελάσιμοι για όσους θελήσουν να εξερευνήσουν αυτό το υπέροχο τοπίο. Στην περιοχή ζούνε μόνιμα ή περιστασιακά εντυπωσιακά και σπάνια πουλιά, όπως μαύροι πελαργοί, σταχτοτσικνιάδες, αλκυόνες, διάφορα είδη παπιών, βουτηχτάρια, μπεκάτσες, κούκοι, γερακότσιχλες, πετρίτες, ξεφτέρια, μπούφοι, μαύροι δρυοκολάπτες και πευκοδρυοκολάπτες. Στις μικρές λίμνες και στα ρυάκια ζούνε αλπικοί τρίτωνες, μακεδονικοί τρίτωνες, νερόφιδα, σαΐτες, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα και οχιές. Συχνή είναι η παρουσία από αρκούδες, λύκους, αγριόγατες, ζαρκάδια, αλεπούδες και λαγούς. Η ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άγριες πέστροφες, κυπρίνους και χέλια.