Λίμνη Βoυλιαγμένης

Translate English Version

Λίμνη Βoυλιαγμένης

Η λίμνη της Βουλιαγμένης βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο της Αθηναϊκής Ριβιέρας και αποτελεί ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. Πρόκειται για μία φυσική υφάλμυρη λίμνη με ιαματικές ιδιότητες που βρίσκεται μέσα σε μια ελλειψοειδή κοιλότητα μήκους 260 μέτρων και πλάτους 145 μέτρων, σε κοντινή απόσταση από την θάλασσα.

Τα νερά της ανανεώνονται συνεχώς τόσο από την θάλασσα όσο και από υπόγειες ιαματικές πηγές. Τροφοδοτείται επίσης με γλυκό νερό από μια πηγή που βρίσκεται σε βάθος 17 μέτρων η οποία είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για τον υφάλμυρο χαρακτήρα του νερού της. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 22°C μέχρι 29°C και θεωρείτε πιθανόν η λίμνη να επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και να επηρεάζεται από κάποιο προσκείμενο παρακλάδι του. Τα νερά της λίμνης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθιστώντας τα ιαματικά και ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις. Η λίμνη επικοινωνεί με την θάλασσα μέσω υπόγειων στοών, οι οποίες δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξερευνηθούν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η λίμνη δημιουργήθηκε όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου κατέρρευσε πριν από χιλιάδες χρόνια λόγω της διάβρωσης από την υψηλή θερμοκρασία του νερού που έτρεχε στο εσωτερικό του. Αυτός είναι πιθανόν και ο λόγος που δεν υπάρχουν αναφορές στη λίμνη κατά την αρχαιότητα. Το σπήλαιο έχει εξερευνηθεί σε μήκος 3.123 μέτρων. Ανάμεσα στις 14 στοές βρίσκεται και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, μήκους 800 μέτρων.

Η λίμνη φιλοξενεί πληθώρα μοναδικών οργανισμών μεταξύ των οποίων ένα είδος θαλάσσιας ανεμώνης, το Paranemonia vouliagmeniensis, το οποίο ζει αποκλειστικά στη συγκεκριμένη λίμνη. Στα νερά της ζουν και τα ψάρια Garra rufa που προσφέρουν απολέπιση της επιδερμίδας.

Η λίμνη της Βουλιαγμένης αποτελεί ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό. Στα νερά της λίμνης μπορεί κάποιος να κολυμπήσει έναντι αντιτίμου ενώ δίπλα υπάρχει εστιατόριο και καφετέρια. Μαζί με την ευρύτερη περιοχή έχει ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο και έχει ενταχθεί στον  Εθνικό κατάλογο NATURA 2000 ως προστατευόμενη τοποθεσία. Επιπλέον έχει χαρακτηρισθεί ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Την λίμνη την συναντάμε στην παραλιακή οδό Αθηνών – Σουνίου, λίγο μετά την Βουλιαγμένη. Είναι ένας θησαυρός της αττικής φύσης και ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα τόσο της Αττικής όσο και της Ελλάδος.