Λίμνη Τσιβλού

Translate English Version

Λίμνη Τσιβλού

Μέχρι το 1913, στο μέρος που βρίσκεται σήμερα η λίμνη, βρισκόταν μια ανοιχτή κοιλάδα που στη μέση της έρεε ήρεμα ο ποταμός Κράθης. Ο χειμώνας του 1912-13 ήταν βαρύς με πολλά χιόνια και βροχές, συνθήκες που ευνοούσαν μια μεγάλη κατολίσθηση. Τον Μάρτιο του 1913 τα φαινόμενα έγιναν εντονότερα ενώ στις 24 Μαρτίου 1913 έγινε μία μεγάλη κατολίσθηση που είχε ως αποτέλεσμα την φραγή της κοίτης του Κράθη ποταμού από χώμα και βράχια. Τα νερά του ποταμού εγκλωβίστηκαν σε μία φυσική λεκάνη σχηματίζοντας αρχικά δύο λίμνες, τη λίμνη Κράθη από τα νερά του ομώνυμου ποταμού και την λίμνη του Τσιβλού, από τα νερά του παραπόταμού του. Τα χώματα της κατολίσθησης ήταν όμως πολύ χαλαρά για να αντέξουν την τεράστια πίεση από τα νερά της λίμνης του Κράθη που ολοένα μεγάλωνε. Τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου 1914 το “φράγμα” υποχώρησε και η λίμνη του Κράθη άδειασε μέσα σε λίγα λεπτά, συμπαρασύροντας και καταστρέφοντας το παλιό, ιστορικό γεφύρι του Κράθη κοντά στην Ακράτα με τα επτά τόξα. Έτσι έμεινε μόνο η λίμνη Τσιβλού. Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό οικοσύστημα περιτριγυρισμένο από ένα πανέμορφο καστανοδάσος, ανάμεσα σε καταπράσινα έλατα και πεύκα. Εκπληκτικής ομορφιάς είναι οι καθρεφτισμοί στα καταγάλανα νερά καθώς και οι αντανακλάσεις των ηλιαχτίδων, που δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο θέαμα.

Αν και η λίμνη σχηματίστηκε σχετικά πρόσφατα δεν είναι η νεότερη στον ελλαδικό χώρο. Η ονομασία της προέρχεται από το χωριό Τσιβλός που καταπλακώθηκε την ημέρα της κατολίσθησης. Μαζί εξαφανίστηκε και το χωριό Συλίβαινα αλλά ευτυχώς οι κάτοικοι είχαν φροντίσει να το εγκαταλείψουν εγκαίρως. Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελμού, στον νομό Αχαΐας. Η επιφάνειά της καλύπτει 83 στρέμματα και το βάθος της φθάνει τα 80 μέτρα, βάθος το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με τις ετήσιες βροχοπτώσεις. Αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο της περιοχής αφού φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Στα νερά της λίμνης εγκλωβίστηκαν μερικοί κέφαλοι του γλυκού νερού που υπήρχαν στο ποτάμι και αποτελούν το μόνο αυτόχθον ψάρι της λίμνης.

Η λίμνη Τσιβλού αποτελεί έναν θαυμάσιο περιηγητικό προορισμό όλες της εποχές του χρόνου. Προσφέρεται για πικ – νικ, πεζοπορία, ποδηλασία αλλά κυρίως κωπηλασία. Σε απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων βρίσκεται το χωριό Ζαρούχλα,  το ορεινό κεφαλοχώρι της περιοχής. Η θέα της λίμνης από ψηλά είναι εντυπωσιακή αφού φαίνεται σαν μία υδάτινη κουκίδα μέσα σε δεντρόφυτες πλαγιές. Η λίμνη προσφέρεται και για μονοήμερες εκδρομές από την Αθήνα αφού η απόσταση που την χωρίζει από αυτή είναι μόνο 2 ώρες.

Αποστάσεις:

  • Λίμνη Τσιβλού - Αθήνα: 173 χλμ (2 ώρες και 24 λεπτά)
  • Λίμνη Τσιβλού - Καλάβρυτα: 38,2 χλμ (59 λεπτά)
  • Λίμνη Τσιβλού - Ζαρούχλα: 13,5 χλμ (23 λεπτά)
  • Λίμνη Τσιβλού - Ακράτα: 25,1 χλμ (39 λεπτά)
  • Λιμνη Τσιβλού - Πάτρα: 92,3 χλμ (1 ώρα και 29 λεπτά)