Λίμνη Καϊάφα

Translate English Version

Λίμνη Καϊάφα

Η Λίμνη Καϊάφα βρίσκεται στο νόμο Ηλείας και είναι γνωστή για τα ιαματικά νερά της. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε το 6ο περίπου αιώνα μ.Χ. μετά από μεγάλο σεισμό. Καλύπτει επιφάνεια 1500 στρεμμάτων, έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και το μέγιστο βάθος της είναι 2 μέτρα. Στα νερά της λίμνης διοργανώνονται κατά διαστήματα αθλητικές διοργανώσεις κυρίως αγώνες θαλασσίου σκι. Μία πευκόφυτη λωρίδα γης, γνωστή ως Στροφυλιά, χωρίζει τη λίμνη από τη θάλασσα. Μέσα στη λίμνη βρίσκεται η μικρή νησίδα της Αγίας Αικατερίνης με το ομώνυμο εκκλησάκι, ενώ στις όχθες οι εγκαταστάσεις των γνωστών ιαματικών λουτρών Καϊάφα.  

Αποτελεί τον δεύτερο πιο σπουδαίο υδροβιότοπο της περιοχής μετά από αυτόν του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Δυστυχώς το οικοσύστημα έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω της ρύπανσης και της παράνομης λαθροθηρίας και υλοτομίας. Η πανίδα περιλαμβάνει νερόφιδα, μεσογειακές χελώνες, γραμμωτές νεροχελώνες, στικτές νεροχελώνες και ρινόλοφους ενώ η χλωρίδα καλάμια, τα οποία καλύπτουν τις όχθες της λίμνης.

Η γραφική λίμνη, τα δάση που την περιβάλλουν (κουκουναριές και πεύκα), οι καλαμιώνες και τα γραφικά κτίρια του ΕΟΤ που καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά συνθέτουν ένα απίθανης ομορφιάς τοπίο. Ο περίπατος γύρω από τη λίμνη και τα υψώματα στο βόρειο μέρος.προσφέρουν εκπληκτική θέα και είναι ιδανικά σημεία για λήψη όμορφων φωτογραφιών. Αυτό το μοναδικό τοπίο μαζί με τα ιαματικά λουτρά προσελκύουν πολλούς επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.