Λίμνη Ζάζαρη

Translate English Version

Λίμνη Ζάζαρη

Η Λίμνη Ζάζαρη, γνωστή και ως Μικρολίμνη, βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μέτρων στους πρόποδες του όρους Βέρνο, του νομού Φλώρινας. Με έκταση 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσο βάθος 4,6 μέτρα και μέγιστο βαθος 6.5 μέτρα είναι μία από τις τέσσερις λίμνες που σχηματίζονται ανάμεσα στα βουνά Βέρνο, Βέρμιο, Βόρας και Άσκιο. Οι άλλες τρεις λίμνες είναι η Βεγορίτιδα, η Χειμαδίτιδα και η Λίμνη Πετρών. Η λίμνη Ζάζαρη τροφοδοτείται με νερά του ποταμού Σκλήθρου που πηγάζει στο όρος Βέρνο και από πηγές γλυκού νερού στον πυθμένα της, και με τη σειρά της τροφοδοτεί τη γειτονική και υψομετρικά χαμηλότερη λίμνη Χειμοδίτιδα μέσω τεχνητού καναλιού. Και οι δύο αυτές λίμνες ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Στα βόρεια της λίμνης βρίσκεται μια θερμή πηγή που τροφοδοτεί τα ιαματικά λουτρά «Μπάνια» και στις όχθες της το παραλίμνιο χωριό Λιμνοχώρι. Κοντά στη λίμνη είναι επίσης τα χωριά Βαλτόνερα, Ανάργυροι και Σκλήθρο.

Η λίμνη είναι σημαντικός υγρότοπος αφού στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πτηνών μεταξύ των οποίων πολλά είδη ερωδιών καθώς και σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα. Τα 185 είδη βατράχων που υπάρχουν στη λίμνη δικαιολογούν την απουσία κουνουπιών το καλοκαίρι. Ο μεγάλος αριθμός των σπάνιων ειδών που συναντώνται στη λίμνη εντυπωσιάζει σε σχέση με τη μικρή έκταση της. Τα νερά της παγώνουν τους χειμερινούς μήνες, ενώ κατά τη περίοδο της άρδευσης, η στάθμη της μειώνεται 1-1.5 μέτρο.

Η γραφική λίμνη προσφέρεται για παρατήρηση πουλιών και δραστηριότητες στην ύπαιθρο, όπως ποδηλασία, ιππασία, βαρκάδα, κανό και πεζοπορία. Στο παραλίμνιο χωριό λειτουργεί καφετέρια και ταβέρνα ενώ στις όχθες έχουν τοποθετηθεί ξύλινα τραπέζια με παγκάκια για όσους επιθυμούν να γευματίσουν δίπλα στο νερό. Μία ξύλινη προβλήτα είναι κατασκευασμένη μέσα στη λίμνη και προσφέρεται για μία όμορφη βόλτα και πολλές φωτογραφίες. Αξίζει να την επισκεφθείτε όλες τις εποχές του έτους με τη κάθε εποχή να στολίζει το τοπίο με διαφορετικά χρώματα. Η Λίμνη Ζάζαρη απέχει 195 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 43 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα.