Σκοτεινή

Translate English Version

Σκοτεινή

Η Λίμνη Σκοτεινή βρίσκεται περίπου 1.5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τον οικισμό Γουβιά στην Κέρκυρα.

Καλά κρυμμένη κάτω από ένα παλιό νταμάρι, στο τέλος ενός χωματόδρομου στην περιοχή Δανίλλια στο Τεμπλόνι, βρίσκεται η μικρή λίμνη Σκοτεινή, η οποία έγινε γνωστή ως μία από τις λίμνες στις οποίες εξορμούσε ο Gerald Durrell, κατά την διάρκεια της διαμονής του στο νησί λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Σκοτεινή φιλοξενεί ένα οικοσύστημα με πλούσια βλάστηση και υδρόβια ζωή και προσελκύει το ενδιαφέρον επιστημόνων οι οποίοι έχουν αναφερθεί σε αυτήν μέσα από άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Πρόκειται για μια αβαθή καρστική λίμνη, στην ενδοχώρα της Κέρκυρας, σε μια περιοχή που φιλοξενεί πολλά παρόμοια υγροτοπικά συστήματα, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και μοναδικά στον νησιωτικό ελλαδικό χώρο. Το μεγαλύτερο τμήμα της καλύπτεται από καλάμια (Phragmites australis) και μόνο μια σχετικά μικρή έκταση μένει ακάλυπτη. Το τμήμα αυτό συγκεντρώνει πλούσια υφυδατική βλάστηση. Η λίμνη διατηρεί νερό όλο το χρόνο και μάλιστα, από μαρτυρίες κατοίκων, γίνεται χρήση του σποραδικά το καλοκαίρι από τα ελικόπτερα για κατάσβεση πυρκαγιών.

Δίπλα στη λίμνη διέρχονται δρόμοι και υπάρχουν κάποια σπίτια ενώ γίνεται και λατόμευση αδρανών υλικών. 

Εκτός από τα καλάμια στο νερό αναπτύσσονται νεραγκούλες (Ranunculus sp.) και άλλα υγροτοπικά φυτά (Alisma lanceolatum) ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μακί βλάστηση. Η λίμνη φιλοξενεί πλούσια πανίδα. Διαπιστώθηκε η παρουσία μεγάλου πληθυσμού αμφιβίων (Pelophylax epeiroticus) αλλά και η εισαγωγή ψαριών όπως κουνουπόψαρα (Gambusia affinis) και χρυσόψαρα (Carassius sp.).