Αλυκή Ιθάκης
Η Αλυκή βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του οικισμού Άγιοι Σαράντα, στην περιοχή του Μάρμακα κοντά στο ακρωτήρι Μέλισσα.
Eίναι ο μοναδικός υγρότοπος που έχει απογραφεί στην Ιθάκη. Σε αυτές σταματούν να ξαποστάσουν διάφορα μεταναστευτικά πουλιά, κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες (Λευκοτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες, Κουρνάκλες, Θαλάσσιος Κόρακας).
Πρόκειται για ένα ρηχό, αλμυρό εποχικό λιμνίο έκτασης σχεδόν 3,5 στεμμάτων το οποίο είναι οριοθετημένο με τοιχίο, εκτός από το νότιο τμήμα του όπου υπάρχει μια λωρίδα πλάτους 15 μέτρων με βότσαλα που το διαχωρίζει από τη θάλασσα. Ο πυθμένας του λιμνίου βρίσκεται ελαφρά χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας και τους χειμερινούς μήνες κατακλύζεται πλήρως με θαλασσινό (και βρόχινο) νερό.
Τα ιζήματα του πυθμένα είναι ανοξικά και περιέχουν μεγάλη ποσότητα οργανικής ύλης που προέρχεται από τη σήψη κυρίως των φύλλων Ποσειδώνιας.
Εντός των ορίων του υγρότοπου δεν υπάρχει βλάστηση. Περιμετρικά υπάρχει θαμνώδης βλάστηση με κυρίαρχα είδη το σχίνο (Pistacia lentiscus) και τη λαδανιά (Cistus salvifolius).
Παλαιότερα, στα νότια του υγρότοπου, υπήρχαν καλλιέργειες σε διαμορφωμένες πεζούλες ενώ υπάρχουν ακόμα αρκετές ελιές και αμυγδαλιές.
Η Αλυκή Ιθάκης βρίσκεται εντός Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΦΕΚ 661/Β/1976) και προστατεύεται σύμφωνα με το Π.Δ. για τους μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους (Y223ITH001, ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012).
Πρόκειται για ένα εποχικό λιμνίο αλμυρού νερού έκτασης τριών (3) στρεμμάτων. Τον χειμώνα τα κύματα της θάλασσας το γεμίζουν με νερό και φύλλα ποσειδωνίας. Παράλληλα, το νερό της βροχής καθώς ρέει επιφανειακά μεταφέρει άργιλο, ο οποίος επικάθεται στον πυθμένα του υγροτόπου. Το καλοκαίρι το νερό εξατμίζεται και αποκαλύπτεται ο λασπώδης και γεμάτος οργανικές ουσίες πυθμένας του.
Οι Αλυκές έχουν απογραφεί από την WWF ως ο μοναδικός υγρότοπος της Ιθάκης (ITH001). Σε αυτές σταματούν να ξαποστάσουν διάφορα μεταναστευτικά πουλιά, κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες (Λευκοτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες, Κουρνάκλες, Θαλάσσιος Κόρακας).
Όπως φανερώνει και το όνομα των Αλυκών, παλιά οι κάτοικοι περισυνέλεγαν από εκεί το αλάτι τους, όμως μετέπειτα η χρήση της περιοχής άλλαξε. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν τον χώρο για να κάνουν τα λασπόλουτρά τους, καθώς υπήρχε η φήμη πως είχε ιαματικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, η χρήση των Αλυκών εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να κατακλυστούν από απορρίμματα που έφερναν οι ισχυροί Νοτιοανατολικοί άνεμοι,κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το 2008 έγινε μια σοβαρή, εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού τους με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Οι Αλυκές ανατολικά γειτνιάζουν με μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες του νησιού. Επειδή η πρόσβαση εκεί είναι σχετικά εύκολη, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η περιοχή συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Γι αυτό θα πρέπει όλοι μας, Δημοτική αρχή, κάτοικοι της Ιθάκης, επισκέπτες της Ιθάκης και λουόμενοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι, ως υγροβιότοπος, οι Αλυκές έχουν μεγάλη βιολογική σημασία για το νησί.