Ναυάγιο «Κυρά Λένη»

Translate English Version

Ναυάγιο «Κυρά Λένη»

Στις 5/1/1978 το φορτηγό πλοίο "ΚΥΡΑ ΛΕΝΗ" απέπλευσε από το Λαύριο με προορισμό τη Βουλγαρία. Την επόμενη μέρα, ενώ περνούσε από το Κάβο Ντόρο, ο καιρός επιδεινώθηκε και ο καπετάνιος αποφάσισε να καταφύγει στον κοντινότερο κόλπο, αυτόν της Καρύστου. Μετά από προσπάθειες να αγκυροβολήσει στο νότιο υπήνεμο τμήμα της βραχονησίδας Πάτροκλος, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν, προσέκρουσε με την αριστερή του πλευρά στα βράχια και βυθίστηκε. Όλοι οι επιβάτες κατάφεραν να βγουν στην στεριά σώοι.

Το ναυάγιο βρίσκεται κομμένο σε δύο μέρη. Στέκεται στο βορειοδυτικό άξονα, το κομμάτι της πρύμης είναι όρθιο με αριστερή κλήση, ενώ το υπόλοιπο της πλώρης από το ναυάγιο βρίσκεται με την αριστερή πλευρά του στο βυθό. Η πλώρη του είναι σε βάθος 17 μέτρων και η πρύμνη σε βάθος 30 μέτρων, με όλο το ενδιάμεσο τμήμα του να είναι σκόρπιες λαμαρίνες και σωλήνες.

 Η πρόσβαση στην περιοχή του ναυαγίου γίνεται μόνο με σκάφος, τα ρεύματα που επικρατούν στην περιοχή δεν είναι ισχυρά, με ορατότητα τις περισσότερες ημέρες του χρόνου καλή. Είναι πόλος έλξης σαν ναυάγιο για όλους τους αυτοδύτες λόγω της μικρής απόστασης από την Αττική, αλλά και λόγω της ευκολίας του στον αμμώδη βυθό.