Ναυάγιο «Βασίλισσα Όλγα»

Translate English Version

Ναυάγιο «Βασίλισσα Όλγα»

Το Αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» (D-15),τύπου Greyhound, ήταν ένα από τα πιο ένδοξα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, που σημείωσε ιδιαίτερη δράση κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Κατασκευάσθηκε στην Αγγλία μεταξύ των ετών 1936 και 1938, αλλά εξοπλίστηκε με γερμανικά πολυβόλα.

Το επιτυχημένο αυτό ελληνικό πολεμικό πλοίο που η ονομασία του προήλθε από την Βασίλισσα Όλγα τη Ελλάδος, εντάχθηκε επίσημα στο Βασιλικό Ναυτικό στις 5 Φεβρουαρίου 1939. Ήταν το πιο σύγχρονο πολεμικό πλοίο της Ελλάδας κατά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Το 1941, διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου ανέλαβε καθήκοντα συνοδείας βρετανικών νηοπομπών.

Στην τελευταία του περιπολία κατέπλευσε το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1943 στον όρμο Λακκί της Λέρου. Λίγη ώρα μετά δέχτηκε γερμανική αεροπορική επιδρομή και βυθίστηκε. Ο πρώτος νεκρός ήταν ο κυβερνήτης του, πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας, ο οποίος δέχθηκε τις πρώτες ριπές των βομβαρδιστικών Ju-88, που συνόδεψε το πλοίο του στο τελευταίο του προορισμό μαζί με τα 72 μέλη του ηρωικού του πληρώματος.

Σήμερα στην περιοχή που βρίσκεται το κουφάρι του ιστορικού πλοίου οργανώνονται καταδύσεις.