Ναυάγιο «Περσέας»

Translate English Version

Ναυάγιο «Περσέας»

Το υποβρύχιο «Περσέας» από τις 15 Απριλίου 1930 ανήκε στον στόλο του Βρετανικού Ναυτικού και ξεκίνησε την επιχειρησιακή του ζωή στη θάλασσα της Κίνας, στην εκεί βρετανική βάση. Πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη επιστρέψει στην Ευρώπη και είχε ενταχθεί στον Στόλο της Μεσογείου.

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 1941 ο «Περσέας», εκτοπίσματος 2040 τόνων, περιπολούσε στην επιφάνεια, νότια της Κεφαλλονιάς. Ήταν μια πολύ σκοτεινή νύχτα και έκανε τσουχτερό κρύο. Ξαφνικά, μια τρομακτική έκρηξη τράνταξε το υποβρύχιο. Είχε προσκρούσει σε νάρκη και, πριν καλά καλά το πλήρωμά του συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί, το σκάφος πήρε κλίση και τόνοι νερού άρχισαν να μπαίνουν στο εσωτερικό του, διότι η καταπακτή του πυργίσκου ήταν ανοιχτή όπως συνέβαινε στις επιφανειακές περιπολίες. Μέσα σε δευτερόλεπτα, ο «Περσέας» βυθίστηκε σε βάθος 52 μέτρων, παρασύροντας μαζί του, στα παγωμένα νερά του Ιονίου, 61 αξιωματικούς και ναύτες εκ των οποίων διασώθηκε μόνο ένας, o Βρετανός θερμαστής John Capes που βρέθηκε στη Μάλτα για μια προσωπική του υπόθεση και γύριζε στη βάση του με το υποβρύχιο.

Η θέση του πλοίου αγνοείτο μέχρι πρόσφατα που η ομάδα του δύτη Κων/νου Θωκταρίδη το εντόπισε το Φεβρουάριο του 1998, επιβεβαιώνοντας πλήρως εκπληκτική ιστορία διάσωσης του Άγγλου θερμαστή.