Αεροσκάφος Piper

Translate English Version

Αεροσκάφος Piper

Το αεροσκάφος τύπου Piper PA-28-181 Warrior II, της αερολέσχης Πειραιώς βρίσκεται στην περιοχή Μαρμαρόπετρα, στο βόρειο άκρο της Μακρονήσου. Στις 2 Οκτωβρίου 1988 κατερχόμενο από την Πάρο με κατεύθυνση τον Μαραθώνα, πετώντας στα 3000 πόδια και σε απόσταση 7 ναυτικών μιλιών βορειοανατολικά της Μακρονήσου, παρουσίασε βλάβη στον κινητήρα λόγω έλλειψης καυσίμων με αποτέλεσμα οι δυο κυβερνήτες του να το προσθαλασσώσουν και λίγο αργότερα να βυθιστεί. Κατά την κάθοδο προσέκρουσε σε ένα κύμα και αποκολλήθηκε η δεξιά πτέρυγα. 

Το αεροσκάφος παρέμεινε για λίγη ώρα στην επιφάνεια χωρίς να ανατραπεί και οι επιβαίνοντες είχαν την ευκαιρία να το εγκαταλείψουν και να κολυμπήσουν προς την πλησιέστερη ακτή. Οι κάτοικοι της Μακρονήσου εντόπισαν τους πιλότους την επόμενη ημέρα και μεταφέρθηκαν με ελιπκόπτερο στο αεροδρόμιο του Μαραθώνα.

Τέτοιου τύπου αεροσκάφη χρησιμοποιούνται κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ως αεροταξί αλλά και για ιδιωτική χρήση. Το αεροσκάφος αργότερα μετκινήθηκε σε πιο ρηχά νερά κοντά στην ακτή, σε βάθος περίπου 18 μέτρων. Πρόκειται για ένα εύκολα προσβάσιμο ναυάγιο για όλους σχεδόν τους αυτοδύτες με τη μόνη δυσκολία ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικά χρήση γραμμής κατάδυσης καθώς το ναυάγιο βρίσκεται μακριά από οποιαδήποτε ακτή και γύρω του δεν υπάρχουν σημεία που να μπορούν να προσανατολίσουν τον αυτοδύτη.

Το αεροπλάνο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και καλύπτεται από φύκια. Μπορείτε να δείτε μέσα από ένα παράθυρο που έχει σπάσει το γυαλί. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν αγγίζετε, το αεροπλάνο γιατί έχει αιχμηρά σημεία.