Ναυάγιο «Μαριάννα»

Translate English Version

Ναυάγιο «Μαριάννα»

Το ναυάγιο «Μαριάννα» αποτελεί ένα από τα ομορφότερα ναυάγια πλοίων στην Ελλάδα μας που με τα χρόνια έχει μετατραπεί σε τεχνητό ύφαλο συνέχεια του φυσικού και έχει έτσι μεταμορφωθεί σε έναν σημαντικό πυρήνα υποβρύχιας ζωής προσφέροντας την ευκαιρία για μια αξέχαστη κατάδυση.

Το φορτηγό πλοίο μήκους 91 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων κατασκευάστηκε σε ναυπηγεία της Ολλανδίας, το 1961 αγοράστηκε το 1980 από Έλληνες εφοπλιστές και μετονομάστηκε σε «Μαριάννα».

Στις 24 Ιουλίου 1981, φορτωμένο με εμπορεύματα προσέκρουσε σε ύφαλο στο στενό μεταξύ Πάρου και Νάξου προσέκρουσε στον ύφαλο που ονομάζεται Αμάρας, όπου και παρέμεινε μισοβυθισμένο με την πλώρη έξω από το νερό. Τα 24 άτομα του πληρώματος διασώθηκαν, καθώς το πλοίο αρχικά είχε προσαράξει και βυθιζόταν αργά με ένα μεγάλο τμήμα του να βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια. Για ένα χρόνο περίπου παρέμεινε σε αυτήν την κατάσταση, μέχρι που αποφασίστηκε η ολική του βύθιση με ελεγχόμενη έκρηξη της πλώρης για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Το πλοίο αποκόπηκε και κάθισε τμηματικά στον αμμώδη πυθμένα στα 23 μέτρα βάθος. Εξαιτίας της μικρής κλίσης του ναυαγίου το πλοίο στέκεται σχεδόν όρθιο έτοιμο για περιήγηση γύρω από αυτό αλλά και στο εσωτερικό του.