Ναυάγιο «Παναγιώτης»

Translate English Version

Ναυάγιο «Παναγιώτης»

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου ή ο "Παναγιώτης", είναι ένα ναυάγιο πλοίου στην απομονωμένη ακτή Άη Γιώργης της Ζακύνθου, που σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού.

Το εμπορικό πλοίο «Παναγιώτης», βάρους 450 τόννων, ναυπηγήθηκε το 1937 στη Σκοτία με το όνομα «Saint Bedan» και μετά από τρεις αλλαγές ιδιοκτησίας  καταλήγει στην πλοιοκτήτρια εταιρεία «P. Lisicatos & Company» με έδρα τον Πειραιά και αλλάζει το όνομά του σε «Παναγιώτης».

Το ναυάγιο έγινε την 1η Οκτωβρίου 1980, ενώ το πλοίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα, από την Τουρκία τα οποία θα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο σε διεθνή ύδατα. Το πλοίο εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας και στην προσπάθειά του να ξεφύγει και εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου, προσαράζοντας τελικά στο κέντρο της ακτής, την οποία έμελλε να μετατρέψει σε ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού. Το πλήρωμά του πλοίου, αποτελούμενο στην πλειονότητά του από Έλληνες ναυτικούς, το εγκατέλειψε, αλλά συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα. Μέχρι τότε, η ακτή ονομαζόταν Άη Γιώργης, ενώ πλέον είναι ευρέως γνωστή απλώς ως "Ναυάγιο". Η παραλία βρίσκεται σε δυσπρόσιτο μέρος και προσεγγίζεται διά θαλάσσης με καΐκι τόσο από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών, όσο και με τουριστικό σκάφος από το λιμάνι της πόλης της Ζακύνθου και την παραλία του Λαγανά.

Η αφήγηση του καπετάνιου: