Φάρος Ακρωτηρίου

Translate English Version

Φάρος Ακρωτηρίου

O φάρος του Ακρωτηρίου, ένας από τους ομορφότερους των Κυκλάδων. Πρωτολειτούργησε το 1892 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό μια παρατεινόμενη λευκή αναλαμπή ανά 30δλ και φωτοβολία 23 ναυτικά μίλια. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1945 στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1983 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικατα­στάθηκαν, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός μέχρι το 1988 οπότε και έγινε πλήρης αυτοματοποίηση του, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 10δλ και φωτοβολία 24 ναυτικά μίλια.

Ο πύργος είναι λιθόκτιστος (μωσαϊκό και πέτρα αρμολογημενη), εξωτερικά κυκλικός ύψους 10 μέτρων, συνεχιζόμενο επί της ισόγειας οικίας φαροφυλάκων. Η ισόγειος οικία αποτελείται από ένα διάδρομο, τρία υπνοδωμάτια, τουαλέτα, κουζίνα και εξωτερικούς βοηθητικούς χώρους.

Ο Φάρος βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Θήρας, 350 μέτρα από την ακτή, σε εστιακό ύψος 100 μέτρων και η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτωμένου δρόμου από τον λιμένα της Θήρας μέχρι την είσοδο του Φάρου. Απέχει 5 χιλιόμετρα από το Ακρωτήρι και η κοντινότερη παραλία είναι η Κόκκινη Παραλία. Ο φάρος υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων (Νεώτερα Μνημεία) Ν.  3028/02 (Φ.Ε.Κ. : 153/Α/28-6-02).