Παραλία Αγία Άννα
Η παραλία της Αγίας Άννας στην Αμοργό απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα του νησιού και μόλις ενάμιση χιλιόμετρα από την εντυπωσιακή Μονή Χοζοβιώρισσας. Σήμα κατατεθέν της, είναι το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Άννας που έχει δώσει το όνομά του στη παραλία. Δρόμος που να οδηγεί στην ακτή δεν υπάρχει, υπάρχει ωστόσο ένα μονοπάτι που ξεκινά από την αριστερή πλευρά του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων. Η μικρή παραλία είναι βραχώδης με χοντρό και λεπτό βότσαλο. Δεν είναι οργανωμένη, άρα θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με νερό και όλα τα βασικά. Ενδέχεται στην αρχή του μονοπατιού να υπάρχει μία καντίνα αλλά αυτό εξαρτάται από τη χρονική περίοδο που θα επισκεφθείτε τη παραλία.
Αν αγαπάτε την πεζοπορία ή αν έχετε διάθεση για μια ωραία βόλτα κάτω από τον ήλιο, η παραλία συνδέεται με τη Χώρα της Αμοργού μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινά πίσω από το χώρο στάθμευσης που βρίσκεται κοντά στην Κάτω Γειτονιά. Ο χρόνος πεζοπορίας είναι μία περίπου ώρα, ωστόσο αξίζει το κόπο. Πλησιάζοντας τη θάλασσα, η θέα του κόλπου μαγεύει. Βράχια διάσπαρτα κατά μήκος της ακτής αναδύονται από το βαθύ μπλε της θάλασσας δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό. Μία εικόνα καρτ-ποστάλ που θα μπορούσε να κοσμεί οποιοδήποτε τουριστικό οδηγό. Ακριβώς μπροστά είναι η νησίδα Μεγάλο Βιόκαστρο και αριστερά η νησίδα Μικρό Βιόκαστρο. Ένα δεύτερο μονοπάτι 400 περίπου μέτρων που ξεκινά από τη δεξιά πλευρά του χώρου στάθμευσης οδηγεί σε μια άλλη μικρότερη παραλία που επίσης ονομάζεται Αγία Άννα. Αυτή η παραλία με τα διάφανα μπλε νερά χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλους βράχους.
Σκαρφαλωμένο σε μια κοιλότητα του βουνού Προφήτης Ηλίας στα αριστερά της παραλίας, είναι το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αμοργού. Το μπάνιο στη παραλία της Αγίας Άννας είναι μία αξέχαστη εμπειρία και μπορεί να συνδυαστεί με μία επίσκεψη στο θρησκευτικό αυτό μνημείο του νησιού. Η παραλία της Αγίας Άννας είναι αρκετά δημοφιλής και συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο. Λόγω της μικρής της έκτασης, πολλές φορές παρατηρείται συνωστισμός ειδικά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού. Θα σας συνιστούσαμε να την επισκεφθείτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα ώστε να την απολαύσετε με ηρεμία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη παραλία της Αγίας Άννας γυρίστηκαν σκηνές για τη διάσημη ταινία “Απέραντο Γαλάζιο” (The Big Blue) to 1988 με πρωταγωνιστή τον Ζαν Ρενώ και τη Ροζάνα Αρκέτ.

GPS Συντεταγμένες 36.8236, 25.90608















































