Γέφυρα Σερβίων

Translate English Version

Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους 1.372 μέτρων. Αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Λάρισας και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σερβίων. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 16 Μαρτίου 1972. Την μελέτη εκπόνησε το Τμήμα Μελετών της Ξ.Ε.Κ.Τ.Ε. Α.Ε., συνεργαζόμενο με τον Καθηγητή Ρικάρντο Μοράντι ενώ τη γεωτεχνική μελέτη του έργου εκπόνησε το Τεχνικό Γραφείο Γεωτεχνικών Μελετών «Ηλίας Σωτηρόπουλος και Συνεργάται». Τα εγκαίνια της γέφυρας έγιναν στις 6 Νοεμβρίου 1976, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, στον ποταμό Αλιάκμονα. 

Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων είναι καμπυλωτή και αποτελείται από 27 γιγάντιες κολώνες που κατασκευάστηκαν όπως και η θεμελίωση, πριν τη δημιουργία της λίμνης. Οι κολώνες είναι κενές στο εσωτερικό τους, το οποίο περιέχει νερό κάτι που επιφέρει περισσότερη σταθερότητα. Στα πέδιλα και τα αναχώματα της θεμελίωσης χρησιμοποιήθηκε αμμοχάλικο από το υπάρχον φυσικό υλικό του ποταμού. Τα υλικά συνολικά που συντέλεσαν στην κατασκευή ήταν ισχυρό σκυρόδεμα, σίδερο και χάλυβας. Το οδόστρωμα κατασκευάστηκε με την βοήθεια γερανογέφυρας κι αφού είχε σχηματιστεί πλήρως η λίμνη, το βάθος της οποίας στα κεντρικά βάθρα της γέφυρας ξεπερνά τα 50μ. Η Γέφυρα των Σερβίων είναι η μία από τις δύο γέφυρες της λίμνης. Η δεύτερη, η Γέφυρα Ρύμνιου βρίσκεται στα νοτιοδυτικά, κοντά στην Αιανή και έχει μήκος 600 μέτρα. Για την κατασκευή της γέφυρας εργάστηκαν πολλοί κάτοικοι της γύρω περιοχής με τα κέρδος για την οικονομία  της περιοχής να είναι σημαντικό.

Το 2020, μετά από αυτοψία και έλεγχο της γέφυρας που διενήργησε ο πολιτικός μηχανικός και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Surrey, Στέργιος Μητούλης, διαπιστώθηκε ότι η ασφάλεια της γέφυρας έχει μειωθεί με αποτέλεσμα να ληφθούν περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των οχημάτων. Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο αρχικό τμήμα της γέφυρας από την Κοζάνη προς τα Σέρβια, όπου «υπάρχουν κατακόρυφες μετακινήσεις σε κάποιους από τους προβόλους της γέφυρας που είναι ορατές ακόμη και δια γυμνού οφθαλμού». Σημείωσε ότι «τα κεντρικά τμήματα των προβόλων δεν συνδέονται καλά με το κατάστρωμα της γεφύρας και υπάρχει ορατός κίνδυνος να πέσουν» και εξαιτίας αυτού του γεγονότος χρήζει περαιτέρω μελέτης και επεμβάσεων.

Δίπλα στη γέφυρα, στην έδρα του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης έχει δημιουργηθεί μαρίνα, ενώ η θέα της από το χωριό Νεράιδα που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου είναι μαγευτική.