Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί

Φωτο: © Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί - Facebook Team

Translate English Version

Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί

Για λίγες ημέρες κάθε χρόνο, η μικρή κωμόπολη της Θεσσαλίας γίνεται κέντρο διασκέδασης. Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι αποτελεί εδώ και χρόνια θεσμό για την πόλη. Κάτοικοι αλλά και επισκέπτες διασκεδάζουν σε ξέφρενους ρυθμούς, γεύονται ντόπιο τσίπουρο και κρασί και συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής της Τυροφάγου. Με το πέρας της μεγάλης παρέλασης, ο βασιλιάς καρνάβαλος παραδίδεται στη πυρά και μετά από μερικές ημέρες ακολουθεί η βράβευση των καλύτερων αρμάτων. Οι εκδηλώσεις όμως συνεχίζονται και την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας με το γνωστό παραδοσιακό έθιμο Μπουρανί.

Το Μπουρανί κλείνει τον κύκλο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων. Αναβιώνει ένα αρχαίο διονυσιακό τελετουργικό που συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία. Το έθιμο λαμβάνει χώρα την Καθαρή Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία οι κάτοικοι της πόλης πηγαίνουν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Η πορεία γίνεται με τη μορφή πομπής, όπου ομάδες μεταμφιεσμένων ανδρών προπορεύονται της πομπής και οι οποία κουβαλούν όλα τα απαραίτητα για το τελετουργικό. Φθάνοντας στο χώρο όπου βρίσκεται το ξωκλήσι, κάθε ομάδα στρώνει στο έδαφος διάφορα φαγητά και μία μεγάλη φιάλη σε σχήμα «φαλλού» γεμάτη με κρασί, κράμα ούζου ή τσίπουρου με νερό. Ανάβουν φωτιές πάνω στις οποίες παρασκευάζεται το «Μπουρανί», μία χορτόσουπα από σπανάκι και ξύδι για να είναι πιο νόστιμη.

Αφού σερβίρετε ως μέθεξη στους συμμετέχοντες, αρχίζει ο χορός, τα τραγούδια και οι αστεϊσμοί με άσεμνες εκφράσεις. Πολλοί εκ των συμμετεχόντων κρατούν στα χέρια τους φαλλούς κατασκευασμένους από ξύλο ή πηλό. Ο φαλλός αποτελεί το σύμβολο του τελετουργικού και για το λόγο αυτό συμμετέχουν αποκλειστικά άντρες. Ωστόσο γυναίκες, παιδιά και επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν το έθιμο αλλά όχι να συμμετέχουν. Όταν το Μπουρανί είναι έτοιμο, όλοι μεταβαίνουν στις όχθες του Τιταρήσιου ποταμού όπου αρχίζει το φαγοπότι, ενώ τα άσεμνα πειράγματα και τραγούδια δεν έχουν σταματημό. Το συγκεκριμένο έθιμο είναι κατάλοιπο βακχικών τελετών που κατάφερε να διατηρηθεί έως τις μέρες μας δείχνοντας τη προσήλωση των κατοίκων του Τυρνάβου στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου.

Για όσο διάστημα διαρκεί η περίοδος της Αποκριάς, η Δημοτική Αρχή διοργανώνει διάφορα δρώμενα στη πόλη που περιλαμβάνου μεταξύ άλλων μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις. Εκτός από τον Τύρναβο, εκδηλώσεις διοργανώνονται και στα χωριά του Δήμου. Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο της Κεντρικής Ελλάδας και προσελκύει επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής και παρά τα εκάστοτε προβλήματα, συνεχίζει έως τις μέρες μας να προσφέρει χαρά και γέλιο στους συμμετέχοντες, ενώ αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όσους επισκέπτονται τη πόλη εκείνη τη περίοδο.  

 

Φωτογραφία: Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί - Facebook Team