Σκυριανό Καρναβάλι

Φωτο: © G. Gkoutzourelas Skyros Island Friends - Facebook Team

Translate English Version

Σκυριανό Καρναβάλι

Τα παραδοσιακά έθιμα που αναβιώνουν την περίοδο της αποκριάς στη Σκύρο είναι ιδιαίτερα και έχουν επιρροές από Διονυσιακές τελετές. Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται σε Γέρους, Κορέλες και Φράγκους και ξεχύνονται στα γραφικά δρομάκια της Χώρας. Οι Γέροι φορούν μία μαύρη κάπα με κουκούλα, μάσκα φτιαγμένη με δέρμα μικρού κατσικιού, ενώ στις φουστανέλες τους έχουν δεμένα 30-40 κουδούνια σαν αυτά των προβάτων. Με χορευτικό βάδισμα και συνοδεία, την Κορέλαο και τον Φράγκο περιδιαβαίνουν τα στενά δρομάκια και δίνουν ένα άλλο χρώμα στον μικρό οικισμό.  Η Κορέλα φοράει παραδοσιακή γυναικεία στολή και κρύβει το πρόσωπό της με μάσκα, ενώ ο Φράγκος φοράει παντελόνι που πίσω του είναι κρεμασμένο ένα κουδούνι.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το συγκεκριμένο έθιμο σχετίζεται με τον τσοπάνη που έχασε τα πρόβατά του από τη βαρυχειμωνιά. Ζώστηκε με κουδούνια και μαζί με τη σύζυγό και τον παραγιό του πέρασε από τα δρομάκια του οικισμού για να γνωστοποιήσει το συμβάν. Το έθιμο συνοδεύεται από σατιρικά στιχάκια που απαγγέλλονται από τους συμμετέχοντες. Η γιορτή ολοκληρώνεται την Καθαρή Δευτέρα στη κεντρική πλατεία με τους συμμετέχοντες να φορούν τις παραδοσιακές τους στολές και να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς υπό το ήχο νησιώτικων ακουσμάτων. Η γιορτή συνοδεύεται από ποτό και φαγητό και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.

Ένα άλλο έθιμο που αναβιώνει την Κυριακή της Τυριανής στην κεντρική πλατεία, είναι το έθιμο της Τράτας. Όταν η τράτα με το πλήρωμά της φθάνει στη πλατεία, οι συμμετέχοντες φορώντας στολές ψαράδων σατιρίζουν την επικαιρότητα απαγγέλοντας στιχάκια. Η Σκυριανή αποκριά αποτελεί σημείο αναφοράς για το όμορφο νησί. Αν λοιπόν θέλετε να ζήσετε ένα ξεχωριστό νησιωτικό καρναβάλι, να γελάσετε, να χορέψετε και να γευτείτε πιάτα της τοπικής κουζίνας, σίγουρα το Σκυριανό Καρναβάλι αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Το έντονο λαογραφικό στοιχείο και το γλέντι σίγουρα θα αποτελέσουν μία ξεχωριστή εμπειρία που θα θελήσετε να επαναλάβετε.

Φωτογραφία: G. Gkoutzourelas Skyros Island Friends - Facebook Team