Τα αερόστατα της Ανάστασης

Translate English Version

Τα αερόστατα της Ανάστασης

Στο παραδοσιακό Λεωνίδιο αναβιώνει ένα από τα μοναδικά και πλέον φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδος.Η νύχτα της Ανάστασης είναι η Νύχτα των Αεροστάτων, έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η όμορφη πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό θεάματος.
 
Οι κάτοικοι της γραφικής αυτής κωμόπολης του νομού Αρκαδίας κατασκευάζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα τα οποία και ελευθερώνουν το βράδυ της Ανάστασης στον ουρανό.
Με το που ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οι ενορίες παίρνουν στην κυριολεξία φωτιά, προσπαθώντας να ανταγωνιστούν η μία την άλλη στο ποια θα καταφέρει να σηκώσει τα περισσότερα αερόστατα στον ουρανό.
 
Δε γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση του εθίμου αλλά οι παλαιότεροι θυμούνται ότι ξεκίνησε περίπου το 1910-1915 και εικάζεται ότι το έφεραν οι ποντοπόροι ναυτικοί του Λεωνιδίου από την Ασία.
 
Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι ειδική και η προέλευση της χάνεται στα βάθη των χρόνων. Τα αερόστατα είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί.  Για την πυροδότησή τους γίνεται χρήση ενός πανιού, εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο, την "καλυμμάρα".
Οι κόλλες με τις οποίες κατασκευάζονται τα αερόστατα έχουν συνήθως χρώμα μπλε, πράσινο, πορτοκαλί, αλλά το χρώμα που κυριαρχεί είναι το κόκκινο και το κίτρινο. 
 
Τα αερόστατα συνοδευόμενα από τα βεγγαλικά και τα αυτοσχέδια βαρελότα κάνουν το βράδυ της Ανάστασης ένα συγκινητικό θέαμα για τους παλιούς γνώριμους του εθίμου και ένα απρόσμενο φούντωμα ψυχής για τους καινούριους.