Ιωάννινα

Translate English Version

Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι μία πόλη που συνδέει το παλιό με το καινούργιο, χάρη στη μεγάλη ιστορία της. Αποτελούν το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ηπείρου και μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, ενώ διαθέτουν πλήθος από αξιοθέατα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι η λίμνη Παμβώτιδα, η οποία πιθανολογείται να έχει ηλικία 20.000 με 26.000 ετών. Η λίμνη των θρύλων, της Κυρά- Φροσύνης και του Ντουραχάν, με τις πυκνόφυτες όχθες της και τα βουνά της Ηπείρου να αντανακλώνται στα νερά της, δίνει στην πόλη αυτή τη μοναδική αίσθηση γαλήνης και ομορφιάς. Η ζωή της πόλης περιστρέφεται γύρω της. Ψάρεμα, περίπατος, βόλτα με το καραβάκι, κωπηλασία, καφές και φαγητό πλάι στο νερό είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο εκάστοτε επισκέπτης.

Η λίμνη, με τα ακύμαντα νερά και το μικρό νησάκι αποτελεί ένα φυσικό μνημείο, που γύρω του ζει και αναπνέει ολόκληρη η πόλη. Το νησάκι της Λίμνης Παμβώτιδας έχει συνδεθεί με την ιστορία και το θάνατο του Αλή Πασά. Εδώ, μπορείτε να δείτε πολλές μονές με αξιοσημείωτη αυτή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών όπου εικονίζονται επτά ολόσωμοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας, Πλάτων, Σόλων, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Θουκυδίδης, Απολλώνιος και Χείλων.

Το Κάστρο, είναι χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο που προβάλλει στη λίμνη Παμβώτιδα. Ένας περίπατος στα γραφικά δρομάκια του Κάστρου ξαναζωντανεύει τους θρύλους του Αλή-πασά και της κυρά-Φροσύνης αλλά και της νεότερης ιστορίας της πόλης.

Οι διαδρομές μέσα την πόλη, τα πολλά αξιοθέατα και τα μουσεία, προσφέρουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής, γεμάτης μυστικά και θρύλους. Θαυμαστά κτίρια, όπως η Οικία Χουσείν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα.

Ανάμεσα στις τόσες άλλες ομορφιές των Ιωαννίνων είναι τα παραδοσιακά κτίσματα, τα πολυάριθμα αρχοντικά, το υπαίθριο θέατρο Φρόντζου, το ρολόι της κεντρικής πλατείας και το τουριστικό περίπτερο, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός σημείων της πόλης με έντονη ιστορική και πολιτιστική αξία, που αποτελούν εξαίρετα δείγματα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής.

Τέλος, η πολιτιστική ιστορία των Ιωαννίνων, με τους μεγάλους πεζογράφους και ποιητές, τα καλλιτεχνικά και πνευματικά δρώμενα, που διοργανώνονται όλον τον χρόνο, δίνουν την ευκαιρία για μια γνωριμία με τις ρίζες της πνευματικής παράδοσης της Ηπείρου.