Φαράγγι Πορτίτσας

Translate English Version

Φαράγγι Πορτίτσας

Το φαράγγι της Πορτίτσας είναι μικρό σε μήκος αφού το μήκος του δεν ξεπερνάει τα 500 μέτρα, αλλά είναι πολύ εντυπωσιακό. Βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Όρλιακα με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και είναι γνωστό για το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας που βρίσκεται ακριβώς στην έξοδό του. Το γεφύρι αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες καθώς θεωρείται από τα ομορφότερα στον ελλαδικό χώρο.

Το φαράγγι βρίσκεται στα δυτικά του νομού Γρεβενών, ανάμεσα στα βουνά του Σπηλαίου και της Λυκόπετρας και το διασχίζει ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα. Ο Βενέτικος δημιουργεί την μικρή κοιλάδα Κανάβη που καταλήγει στο βαθύ φαράγγι. Τα πανύψηλα βράχια που σχηματίζουν το φαράγγι σε κάποια σημεία φτάνουν έως τα 200 μέτρα ύψος.

Η διάσχιση του φαραγγιού κατά την διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης γίνεται με καγιάκ ενώ κατά την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για πεζοπόρους. Η περιοχή είναι ένας πανέμορφος τόπος για εξερεύνηση, τόσο από άποψη χλωρίδας, όσο και από άποψη ορνιθοπανίδας, καθώς στα κάθετα βράχια του φαραγγιού βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια είδη. Πλούσια είναι και η ιχθυοπανίδα του ποταμού Βενέτικου που περιλαμβάνει περίπου 12 είδη ψαριών.