Γεφύρι της Πορτίτσας

Translate English Version

Γεφύρι της Πορτίτσας

Το λιθόκτιστο γεφύρι του 18ου αιώνα βρίσκεται δυτικά της κοινότητας Σπηλαίου, στην έξοδο του φαραγγιού Πορτίτσα, γνωστή ως Καρούτες, σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Γεωγραφικά ανήκει στον νομό Γρεβενών και απέχει 45 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού. Θεωρείται από τα πιο δημοφιλή και όμορφα γεφύρια του νομού και από τα ομορφότερα όλης της χώρας. 

Οι δυο αντικριστοί κάθετοι βράχοι ακριβώς πίσω από το γεφύρι που αποτελούν και την είσοδο του φαραγγιού μοιάζουν με συμπληγάδες που ανάμεσά τους περνάει ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα. Το γεφύρι διευκόλυνε την επικοινωνία των ντόπιων ανάμεσα στα χωριά Σπήλαιο και Μοναχίτι γεφυρώνοντας τον ποταμό. Υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε το 1743 με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. 

Η γέφυρα αποτελείται από δύο άνισα τόξα, συνολικού μήκους 30 μέτρων. Τα τόξα δομούνται με μια σειρά λίθων με μορφή ελαφρά σφηνοειδή. Κατά τη δόμηση τοποθετήθηκαν κατά πλάτος, ανάμεσα στις πελεκητές πέτρες συμμετρικά, τρείς μεταλλικοί ελκυστήρες, των οποίων τα άκρα και η αγκύρωση διακρίνονται στις όψεις και συμβάλλουν στη συνοχή της κατασκευής.

Το εσωτερικό των βάθρων γεμίζει με λιθορριπή και χώμα. Αποτελείται από πέτρες υπόλευκου χρώματος μικρότερων διαστάσεων ακανόνιστου σχήματος από σκληρότερο ασβεστόλιθο, οι οποίες σχηματίζουν αναβαθμούς. Εργασίες συντήρησης του πέτρινου γεφυριού έγιναν το 1999.

Για να φτάσετε από το χωριό Σπήλαιο θα πρέπει να ακολουθήσετε το λίθινο μονοπάτι που ξεκινάει δίπλα από το δημοτικό σχολείο του χωριού και οδηγεί στο γεφύρι.