Γεφύρι του Ζιάκα

Translate English Version

Γεφύρι του Ζιάκα

Το γεφύρι του Ζιάκα χτίστηκε στα τέλη 19ου αιώνα. Βρίσκεται στο Βελονιά ποταμό, παραπόταμο του Βενέτικου, στο δρόμο που ενώνει τα Γρεβενά με το χωριό Ζιάκας. Η ονομασία του χωριού, και κατ' επέκταση του γεφυριού, προέρχεται από τον οπλαρχηγό Θεόδωρο Ζιάκα γόνο γνωστής οικογένειας οπλαρχηγών.

Το γεφύρι του Ζιάκα αναφέρεται και ως γεφύρι της Τίστας που είναι η παλιά ονομασία της κοινότητας Ζιάκα Γρεβενών ή Τουρκογέφυρο, που οφείλεται σε πιθανή χρηματοδότηση του από κάποιον Τούρκο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ο δρόμος που περνούσε πάνω από το γεφύρι ονομαζόταν αλλιώς Βασιλική Στράτα, καθώς ήταν πολυσύχναστος δρόμος στην τουρκοκρατία αφού από εκεί διέρχονταν τα βλάχικα εμπορικά καραβάνια προς τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με ιστορικές παραδόσεις στην περιοχή που βρίσκεται το γεφύρι έγινε η μάχη μεταξύ του Γιαννούλα Ζιάκα, αδερφού του οπλαρχηγού Θεόδωρου Ζιάκα, και των Τούρκων. Η παράδοση λέει ότι ο Γιαννούλας έγραψε στο ίδιο σημείο ένα ποίημα. Στο παρελθόν κοντά στο γεφύρι βρέθηκαν τάφοι, οι οποίοι όμως δεν σώζονται σήμερα.

Εκείνο που προκαλεί το θαυμασμό του επισκέπτη είναι το βουνό Όρλιακας στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο το χωριό, έχοντας απόκρημνα βράχια και άφθονη βλάστηση. Ειδικά το φθινόπωρο ο Όρλιακας, διαθέτοντας πλήθος φυλλοβόλων δένδρων, είναι σαν ζωγραφική παλέτα, η οποία σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά της περιοχής, το πανέμορφο γραφικό χωριό του Ζιάκα και το ομώνυμο γεφύρι του σίγουρα αποτελούν ένα μοναδικά επισκέψιμο χώρο κάθε εποχή του έτους.