
Γεφύρι του Αζιζ Αγά
Στις ανατολικές υπώρειες της Πίνδου, κοντά στο χωριό Τρίκωμο του νομού Γρεβενών, βρίσκεται το τρίτοξο γεφύρι του Αζίζ Αγά που γεφυρώνει τον Βενέτικο ποταμό, παραπόταμο του Αλιάκμονα. Το εντυπωσιακό μεγαλόπρεπο αυτό πέτρινο οικοδόμημα διαθέτει το μεγαλύτερο σε άνοιγμα τόξο από τα διασωθέντα γεφύρια της Μακεδονίας. Το ύψος του τόξου φθάνει τα 15 μέτρα και το συνολικό μήκος του γεφυριού τα 77 μέτρα. Στα δύο εκατέρωθεν βάθρα υπάρχουν δύο μικρά ανακουφισττικά ανοίγματα ενώ στα δύο του μεσόβαθρα υπάρχουν τριγωνικές προεξοχές (για να εξομαλύνουν τη ροή του νερού). Κατά μήκος του πέτρινου γεφυριού υπήρχε λίθινο στηθαίο.
Το γεφύρι κτίστηκε επί τουρκοκρατίας το 1727 και χρηματοδοτήθηκε από τον Αζίζ Αγά. Στην πορεία της κατασκευής του αποδείχθηκε πολύ δύσκολο έργο, αφού κατέρρευσε δύο φορές και λίγο έλειψε να στοιχίσει το "κεφάλι" του πρωτομάστορα. Στο τέλος το γεφύρι στάθηκε, και ο πρωτομάστορας παρακολουθώντας το ξεκαλούπωμα από τη ράχη «Σκύφτη» νότια του γεφυριού γλίτωσε τις κυρώσεις. Ο Αγάς κάλεσε κοντά του με έναν χωροφύλακα τον πρωτομάστορα και τον αντάμειψε πλουσιοπάροχα. Το σημαντικό αυτό γεφύρι βρισκόταν πάνω στις ορεινές μουλαρόστρατες που συνέδεαν την Ήπειρο με την Μακεδονία.
Αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να χτίστηκε το 1727, υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι είναι έργο του 19ου αιώνα. Το σίγουρο είναι ότι στα χρόνια της τουρκοκρατίας διευκόλυνε το πέρασμα τοπικών εμπόρων που μετέφεραν λάδι και στάρι από την Ήπειρο στη Δυτική Μακεδονία και αντίστροφα, αλλά και τα καραβάνια με προορισμό την ανατολική Ευρώπη. Διασώζονται μάλιστα και τμήματα της καραβανόστρατας. Παλαιότερα, κάτω από την κεντρική καμάρα υπήρχε κουδούνι κρεμασμένο, που ειδοποιούσε για τον κίνδυνο τους διαβάτες όταν φυσούσε πολύς αέρας. Αν και σήμερα το περιδιαβαίνουν μόνο πεζοπόροι και επισκέπτες, αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο για την περιοχή και κοσμεί με την παρουσία του το χώρο.
GPS Συντεταγμένες 39.98037, 21.34092