Γεφύρι Του Κατσογιάννη ή Μύλου

Φωτο: © Argyris Pafilis

Translate English Version

Γεφύρι Του Κατσογιάννη ή Μύλου

Το πέτρινο γεφύρι του Κατσογιάννη ή Μύλου βρίσκεται 2 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Σπήλαιο, στον νομό Γρεβενών. Η ονομασία του προέρχεται από τον παρακείμενο μύλο, ιδιοκτησίας του ενοριακού ναού του Αγίου Αθανασίου Σπηλαίου, που τον δούλευε κάποιος Κατσογιάννης. Γεφυρώνει τον ποταμό Βελόνια, παραπόταμο του Βενέτικου και εξυπηρετούσε την επικοινωνία του χωριού Σπήλαιο με τους Μαυραναίους και τα Γρεβενά. Είναι ένα από τρία πέτρινα γεφύρια της περιοχής του Σπηλαίου και κτίσθηκε γύρω στα 1800. Τα άλλα δύο γεφύρια είναι της Πορτίτσας και της Λιάτισσας.

Πρόκειται για ένα τρίτοξο γεφύρι από το οποίο όμως διασώζονται μόνο τα δύο τόξα του ενώ το τρίτο τόξο καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε από κατασκευή με οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχει επίσης διασωθεί τμήμα από το καλντερίμι και το στηθαίο (προστατευτικές κατασκευές εκατέρωθεν του καταστρώματος του γεφυριού). Η ακριβής χρονολογία κατασκευής είναι άγνωστη αλλά πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε γύρω στο 1800.

Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω ενός χωματόδρομου 2 περίπου χιλιομέτρων που ξεκινάει από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο Σπήλαιο. Υπάρχει σχετική πινακίδα τόσο προς το γεφύρι του Κατσογιάννη όσο και προς αυτό της Λιάτισσας.

 

Φωτό: Αργύρης Παφίλης