Πάρκο Σταύρου Νιάρχου

Φωτο: Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Translate English Version

Πάρκο Σταύρου Νιάρχου

Το πάρκο σχεδιάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα Renzo Piano, ο οποίος δημιούργησε ένα κεκλιμένο πάρκο που από τη στεριά κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Το πάρκο εκτείνεται σε μία έκταση 210 στρεμμάτων, καταλαμβάνοντας το 85% της συνολικής έκτασης του ΚΠΙΣΝ. Περιλαμβάνει 16 είδη δέντρων, 161 είδη θάμνων και μία ποικιλία από αγγρωστώδη και βολβούς καθώς και μία μεγάλη ποικιλία ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών.  Στο κέντρο του πάρκου είναι το Ξέφωτο, το σημείο όπου συναντιούνται όλα τα μονοπάτια που το διασχίζουν. Το Ξέφωτο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο πάρκο υπάρχουν παιδικές χαρές που περικλείονται από θάμνους και όχι από κάγκελα, ένας ανοικτός στίβος και πίδακες νερού για ατελείωτο παιχνίδι.

Το πάρκο αποτελεί ένα πνεύμονα πρασίνου για τους κατοίκους της περιοχής και δίνει τη δυνατότητα τόσο στους κατοίκους όσο και στους χιλιάδες επισκέπτες να έχουν μία επαφή με τη φύση χωρίς να απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό. Προσφέρεται για όμορφους περιπάτους, ποδηλασία ή απλά χαλάρωση μακριά από τη βουή της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν να ξαποστάσουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, να γυμναστούν στα ανοικτά γυμναστήρια, να φάνε σε κάποιο από τα αναψυκτήρια ή να θαυμάσουν τη θέα της θάλασσας προς τα δυτικά και της Ακρόπολης στα ανατολικά. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο European Garden 2018 / 2019 στην κατηγορία καινοτόμου σύγχρονου σχεδιασμού πάρκου ή κήπου. Τα κατοικίδια επιτρέπονται σε όλους τους ανοιχτούς χώρους. Όλοι οι χώροι του πάρκου είναι προσβάσιμοι για άτομα με ειδικές ανάγκες ΑμΕΑ.

Ωράριο Λειτουργίας

Το πάρκο είναι ανοικτό από Δευτέρα – Πέμπτη από τις 06:00 – 00:00 και από Παρασκευή - Κυριακή από 06:00 – 02:00. Ο χώρος στάθμευσης λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι αρκετά εύκολη. Ο χώρος διαθέτει μεγάλο χώρο στάθμευσης καθώς και θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων στο χώρο στάθμευσης των ταξί, στην είσοδο του ΚΠΙΣΝ (Πεισιστράτου και Σαχτούρη) και στο Κέντρο Επισκεπτών (Ευρυπίδου και Δοϊράνης).

Αυτοκίνητο: Με αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στη Λεωφόρο Συγγρού στο ρεύμα καθόδου προς Πειραιά. Στη διχάλα για Πειραιά / Γλυφάδα, υπάρχουν πινακίδες που θα σας οδηγήσουν στο χώρο στάθμευσης του πάρκου. Από τον Πειραιά και τα δυτικά προάστεια της Αθήνας, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στη Λεωφόρο Κηφισού στο ρεύμα προς Πειραιά. Στο τέλος του δρόμου να πρέπει να πάρετε την έξοδο προς Γλυφάδα και μόλις περάσετε τα δύο τούνελ της παραλιακής, θα δείτε πινακίδες που θα σας κατευθύνουν στο χώρο στάθμευσης του πάρκου.

Τρένο / Τραμ: Στο πάρκο μπορείτε να φτάσετε με τον ηλεκτρικό μέσω της γραμμής 1 Κηφισιά - Πειραιάς. Η αποβίβαση θα γίνει στο σταθμό Νέο Φάληρο και αφού διασχίσετε την πεζογέφυρα, θα πρέπει να πάρετε το τραμ με κατεύθυνση τη  Βούλα. Στη στάση Αγία Σκέπη θα πρέπει να αποβιβαστείτε από το τραμ και εν συνεχεία να διασχίσετε την πεζογέφυρα δίπλα από το κλειστό γήπεδο του Tae Kwo Do. Αν πάλι πάρετε το τραμ από το κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να αποβιβαστείτε στη στάση ΕΔΕΜ και εν συνεχεία να πάρετε το τραμ με κατεύθυνση τον Πειραιά. Και πάλι θα πρέπει να αποβιβαστείτε στη στάση Αγία Σκέπη και να διασχίσετε την πεζογέφυρα. 

Λεωφορείο: Τα λεωφορεία που εξυπηρετούν το πάρκο είναι το 550 Κηφισιά-Παλαιό Φάληρο (στάση Ευγενίδειο στην άνοδο και Ωνάσειο στην κάθοδο), Β2 Συγγρού-Φιξ-Βούλα (στάση Ευγενίδειο στην άνοδο και Ωνάσειο στην κάθοδο), 130 Πειραιάς – Νέα Σμύρνη (στάση Τζιτζιφιές από Πειραιά και Δέλτα από Νέα Σμύρνη), 217 Πειραιάς – Σταθμός Δάφνη (στάση Τζιτζιφιές από Πειραιά και Δέλτα από Νέα Σμύρνη),, 860 Παλαιό Φάληρο – Σχιστό (στάση Τζιτζιφιές από Παλαιό Φάληρο και Δέλτα από Σχιστό), Α1, Πειραιάς – Βούλα (στάση Τζιτζιφιές από Πειραιά και Δέλτα από Βούλα), Β1 Πειραιάς – Άνω Γλυφάδα (στάση Τζιτζιφιές από Πειραιά και Δέλτα από Άνω Γλυφάδα), καθώς και το τρόλεϊ νούμερο 10 Τζιτζιφιές -Χαλάνδρι (στάση Επαμεινώνδα).