Πάρκο Αλκαζάρ

Translate English Version

Πάρκο Αλκαζάρ

Το Πάρκο Αλκαζάρ, «κάστρο», όπως είναι η μετάφραση της λέξης Αλκαζάρ στα Αραβικά, βρίσκεται στις όχθες του Πηνειού ποταμού, κάτω από τον λόφο του Κάστρου, στην έξοδο της Λάρισας προς Τύρναβο και Κοζάνη. Είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό πάρκο της Λάρισας αφού αποτελεί τον κύριο πνεύμονα πρασίνου της πόλης. Με ιστορία μεγαλύτερη των 100 ετών, ο μικρός αυτός παράδεισος προσελκύει καθημερινά πλήθη επισκεπτών αφού αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής και ιδανικό μέρος για χαλάρωση και ηρεμία.

Μεγάλοι πεζόδρομοι διακοσμημένοι με σιντριβάνια, ποδηλατοδρόμοι, λιμνούλες, παιδικές χαρές καθώς και ένα αναψυκτήριο συνθέτουν την εικόνα του πάρκου. Εκεί βρίσκεται και ένα υπαίθριο θέατρο 2.500 θέσεων, το γνωστό "Κηποθέατρο", στο οποίο λαμβάνουν χώρα πολλές θεατρικές παραστάσεις την άνοιξη και το καλοκαίρι. Στο πάρκο φιλοξενείται και το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, έργο του διάσημου γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα, ο οποίος γεννήθηκε στη Λάρισα.

Το κατάφυτο πάρκο πλαισιώνεται εξωτερικά από τον Πηνειό ποταμό, τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και το Μνημείο του Ιπποκράτους στα δυτικά καθώς και από το θρυλικό γήπεδο Αλκαζάρ, έδρα της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας.