Πάρκο Αγίας Βαρβάρας

Translate English Version

Πάρκο Αγίας Βαρβάρας

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί το ορόσημο της Δράμας. Καλύπτει μία έκταση 60 στρεμμάτων, στην καρδιά της πόλης και οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχο της πόλης, που βρίσκεται εκεί. Ανήμερα της γιορτής, στις 4 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι της πόλης ανάβουν κεριά, τα οποία τοποθετούν σε αυτοσχέδια καραβάκια που επιπλέουν πάνω στην λίμνη του πάρκου δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα που προσελκύει μικρούς και μεγάλους

Η διαμόρφωση του πάρκου βασίστηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Φατούρο, η οποία βραβεύτηκε στο Αμβούργο ως η καλύτερη μελέτη αξιοποίησης τουριστικού χώρου. Το μοναδικό αυτό πάρκο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης από το πρόγραμμα Culture 2000.

Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης αλλά και τουρίστες το επισκέπτονται καθημερινά για να απολαύσουν την ηρεμία του πανέμορφου τοπίου. Όσοι το επισκέπτονται εντυπωσιάζονται από την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα τρεχούμενα νερά. Άλλωστε εκεί βρίσκονται και οι φημισμένες πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Η Δράμα είναι μία πόλη που φημίζεται για την αφθονία των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή εξ’ ου και η ετυμολογία του ονόματος Δράμα, που προέρχεται από το «Ύδραμα» και «Δύραμα».

Αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο για την πόλη, με πολλά τρεχούμενα νερά, λίμνες με πάπιες, χήνες και κύκνους, καταρράκτες και ποταμάκια γεμάτα με ψάρια. Όμορφα ξύλινα γεφυράκια και μονοπάτια για τους επισκέπτες μέσα σε ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, κάνουν το πάρκο ένα μοναδικό χώρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Μέσα στο πάρκο υπάρχει επίσης και το ανοιχτό αμφιθέατρο της Δράμας, ένας άλλος αξιοπρόσεκτος χώρος πολιτισμού της πόλης που φιλοξενεί διάφορες παραστάσεις κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και η αίθουσα που οργανώνεται κάθε χρόνο το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.