Βοϊδομάτης

Translate English Version

Βοϊδομάτης

Ο Βοϊδομάτης (γνωστό και ως "ποτάμι του Βίκου") είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου. Αν και ένας από τους πιο μικρούς ποταμούς με μήκος περίπου 15 χιλιόμετρων, διασχίζει ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας, αυτό του Βίκου.
 
Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στην διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου και τελικά εκμβάλει στον Αώο στη κοιλάδα της Κόνιτσας. Η ονομασία του Βοϊδομάτη προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις voda (= νερό) και mati (= πηγή), και όχι από την καθιερωμένη παρετυμολογία βόιδι δηλ. βόδι και μάτι (μάτι του βοδιού).
 
Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Η καθαρότητα του οφείλεται σε μεγάλο σημείο στο γεγονός πως το ποτάμι βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου μέσα στον εθνικό δρυμό Βίκου Αώου που έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και στο φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς.
 
Κατά μήκος του Βοϊδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου. Ο ποταμός είναι κατάλληλος για διάφορα αθλήματα ποταμού, όπως κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ. Η διαδρομή είναι ιδανική για αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν τη δραστηριότητα του rafting. Σημείο συνάντησης και εκκίνησης των φανατικών του rafting ή του καγιάκ στον ποταμό είναι το γεφύρι της Αρίστης, κοντά στο ομώνυμο Ζαγοροχώρι. Το ποτάμι κυλάει μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό σκηνικό στολισμένο με φυσικές πηγές, μικρούς καταρράχτες και πέτρινα γεφύρια.
 
Στο μέσο περίπου της διαδρομής υπάρχει το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων του 16ου αιώνα. Η γύρω τοποθεσία με τους κάθετους βράχους και τις σπηλιές, που κάποτε λειτουργούσαν ως ασκηταριά, κυριολεκτικά εντυπωσιάζουν.  Η θερμοκρασία του νερού του ποταμού είναι πολύ χαμηλή ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.