Γεφύρι Καλογερικό ή Πλακίδα

Translate English Version

Γεφύρι Καλογερικό ή Πλακίδα

Το γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό χτίστηκε το 1814 και βρίσκεται κοντά στα χωριά Κήποι και Κουκούλι στο κεντρικό Ζαγόρι. Γεφυρώνει τον ποταμό Βίκο, αμέσως μετά την σμίξη του με το Μπαγιώτικο ρέμα. Χαρακτηριστικά του γεφυριού είναι τα οδοντωτά του περβάζια και η αρμονική παράταξη των τριών τόξων. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε και "κάμπια εν κινήσει", χαρακτηρισμός που δικαιολογείται απόλυτα αν το κοιτάξει κάποιος από ένα από τα γύρω υψώματα. 

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία διατηρούσε στο σημείο αυτό νερόμυλο μαζί με νεροτριβή και η κατασκευή του γεφυριού έγινε για να αντικαταστήσει το παλιότερο γεφύρι, ώστε να κάνει το πέρασμα πιο ασφαλές. Είναι ένα τρίξοτο γεφύρι που αρχικά ήταν ξύλινο ενώ μετά τη χορηγία του ηγούμενου Σεραφείμ μετατράπηκε σε πέτρινο και ονομάστηκε Καλογερικό.

Αργότερα, πήρε και το όνομα Πλακίδα από τον Αλέξη Πλακίδα που το επισκεύασε το 1863, ενώ το 1912 ο Ευγένιος Πλακίδας συντήρησε και αυτός το γεφύρι χτίζοντας εκεί και μια βρύση. Το 1977 το γεφύρι κινδύνεψε σοβαρά όταν κάποιοι εργολάβοι θεώρησαν καλό να περάσει ο δρόμος πάνω από το γεφύρι και έστησαν ένα σπαστήρα για χαλίκι ακριβώς δίπλα. Μετά από πολλές διαμαρτυρίες όμως των κατοίκων ο σπαστήρας απομακρύνθηκε και ο δρόμος άλλαξε πορεία.

Το γεφύρι εξυπηρετούσε τους κατοίκους των δύο χωριών στις μετακινήσεις και στις αγροτικές εργασίες τους. Επίσης, εξυπηρετούσε την μετάβαση από τα χωριά Διλόφο, Ασπράγγελοι και Ελάτη, στον καλογερικό μύλο. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυφωτογραφισμένα γεφύρια του Ζαγορίου. Αποτελεί ένα από τα λιγοστά τρίξοτα γεφύρια που υπάρχουν ακόμη και ένα από τα πιο φημισμένα που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με τη γραφικότητα του.