Γεφύρι του Καμπέρ Αγά

Translate English Version

Γεφύρι του Καμπέρ Αγά

Το γεφύρι του Καμπέρ Αγά είναι ένα γεφύρι του οποίου η μορφή είναι μοναδική μιας και καταφέρνει να διατηρεί χαμηλό ύψος σε σχέση με το μεγάλο του άνοιγμα. Πρόκειται για ένα χαμηλό μονότοξο γεφύρι που διαθέτει μία μεγάλη καμάρα και στο νότιο άκρο του υπάρχει ανακουφιστικό άνοιγμα (παραθόλι) ενώ στο αντίθετο άκρο της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού υπάρχουν δύο μικρότερες ψευτοκαμάρες. Έχει πέτρινο προστατευτικό στηθαίο.

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μηλιωτάδες του Ανατολικού Ζαγορίου στη συμβολή των ποταμών Βάρδα και Ζαγορίτικου. Πήρε το όνομα του από τον Καμπέρ Αγά των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν γνωστός για τις πολλές αγαθοεργίες του και χορήγησε τα χρήματα για την κατασκευή του. Το γεφύρι εξυπηρετούσε τις ανάγκες των καραβανιών που ταξίδευαν στη περιοχή  όλου του Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου προς τα Γιάννενα. Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο υπήρχε στη περιοχή και ένα χάνι, ιδιοκτησίας και αυτό του Οθωμανού τσιφλικά.

Το παραδοσιακό αυτό γεφύρι είναι ιδιαίτερα γνωστό για την παράξενη μορφή του, η οποία λόγω του ύψους και του πλάτους της δεν βρίσκεις πουθενά όμοια της.