Γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη

Translate English Version

Γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη

Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1753 με δωρεά του Τόλη Κοντοδήμου από το Βραδέτο ο οποίος ήταν διερμηνέας της Γαλλικής πρεσβείας στην Πόλη. Το δεύτερο όνομα το οφείλει στον Κώστα Λαζαρίδη, δάσκαλο στο Κουκούλι και ιδιοκτήτη μύλου που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Στο νερόμυλο αυτό άλεθαν και μαντάνιζαν οι κάτοικοι των Κήπων, του Κουκουλίου, του Καπεσόβου και του Βραδέτου. Το γεφύρι βρίσκεται στην χαράδρα του Μικρού Βίκου κοντά στο χωριό των Κήπων στο Ζαγόρι και ενώνει τους Κήπους με το Κουκούλι. Μπορείτε να φτάσετε μέσω ενός χτιστού μονοπατιού.

Πάνω από το γεφύρι υπάρχει βράχος που ονομάζεται «Καντήλα, εξαιτίας ενός θρύλου. Σύμφωνα  λοιπόν με αυτόν τον θρύλο το 1853, ληστές έκαψαν την εκκλησία της Μπάγιας (Κήπων) και έκλεψαν τις εικόνες της, ανάμεσά τους οι εικόνες των Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης. Από τότε κάθε βράδυ, την παραμονή της γιορτής των Αγίων, έκανε την εμφάνισή της μία καντήλα κρεμασμένη από το βράχο μέχρι το γεφύρι. Αυτό σταμάτησε όταν οι κάτοικοι από το Κουκούλι βρήκαν τις εικόνες κρυμμένες κοντά στο ποτάμι.

Το γεφύρι συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες ενώ τα τελευταία χρόνια στο βράχο που βρίσκεται δίπλα από το γεφύρι έχουν ανοιχτοί και αναρριχητικές διαδρομές.