Γεφύρι της Τσίπιανης

Translate English Version

Γεφύρι της Τσίπιανης

Το γεφύρι της Τσίπιανης βρίσκεται κοντά στους Μηλιωτάδες, στον δρόμο προς Γρεβενίτι, πριν από το Τρίστενο και ενώνει τις όχθες του ποταμού Βάρδα. Χτίστηκε το 1875 με χορηγεία του Αναστάση Πασπαλιάρη και των κατοίκων του Γρεβενιτίου. Η ονομασία του γεφυριού οφείλεται σε παρακείμενο μικρό οικισμό.

Είναι ένα μονότοξο γεφύρι με τρία ανοίγματα στη δεξιά πλευρά του τόξου που ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Το κατάστρωμα του είναι αρκετά απότομο και στις πλευρές του υπάρχει ένα μικρό στηθαίο.
Κάτω από την κάμαρα υπάρχει μεταλλικός γάντζος για την τοποθέτηση προειδοποιητικής καμπάνας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γεφυριού είναι το οξυκόρυφο σχήμα του μεγάλου τόξου. Το σχήμα αυτό δεν ήταν στις προθέσεις του αρχιμάστορα αλλά προέκυψε μετά από κάποια αστοχία κατά την κατασκευή του. 

Παλαιότερα διέθετε καμπανάκι, όπως και άλλα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, το οποίο κατά κάποιο τρόπο προειδοποιούσε τους περαστικούς όταν φύσαγαν ισχυροί άνεμοι. Δίπλα του ακριβώς, έχει κτισθεί νέο σύγχρονο γεφύρι, το οποίο αλλοιώνει την γραφικότητα του τοπίου, αλλά εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες του οδικού δικτύου της περιοχής.