Γεφύρι της Μαύρης Πέτρας

Φωτο: © Argyris Pafilis

Translate English Version

Γεφύρι της Μαύρης Πέτρας

Το πέτρινο γεφύρι της Μαύρης Πέτρας βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο του χωριού Πουρνιά Κονίτσης (πρώην Σταρίτσιανη). Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Νίτσα Συνίκη-Παπακώστα στο βιβλίο της για τα «Πέτρινα γεφύρια», το γεφύρι αυτό παλιότερα ήταν δίτοξο, με δυο άνισα μεταξύ τους τόξα αλλά με τη διάνοιξη του αμαξόδρομου, το ένα του τόξο καταστράφηκε. Ο ιστοριοδίφης Ιωάννης Λαμπρίδης στον 2ο τόμο του για τα «Ηπειρωτικά αγαθοεργήματα» αναφέρει ότι η κατασκευή του κόστισε 60.000 γρόσια που από αυτά τα 11.000 διέθεσε η Βασιλική Κυριακούλη.

Κύριο χαρακτηριστικό του γεφυριού είναι τα τεταρτοκυκλικά ανακουφιστικά τόξα και η αγιογραφία του Παντοκράτορα σε απότομο μαύρο βράχο πάνω από το γεφύρι. Αυτός ο βράχος έδωσε και το όνομα στο γεφύρι. Η βραχογραφία έχει φιλοτεχνηθεί στην κάτω επιφάνεια του βράχου, σε ύψος περίπου 15 μέτρων από το έδαφος με σκοπό να προστατεύει τους διαβάτες. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον δημιουργό, αλλά ούτε για τη χρονολογία που σχεδιάστηκε. Οι ειδικοί επιστήμονες που την έχουν μελετήσει εκτιμούν ότι πρέπει να έχει σχεδιαστεί κοντά στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μεταγενέστερη του γεφυριού. 

Το γεφύρι της Μαύρης Πέτρας έχει χαρακτηριστεί από το 2010 ως μνημείο και δείγμα της λαϊκής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Το τοπίο συμπληρώνουν το εικόνισμα, η πέτρινη βρύση και ο μισογκρεμισμένος νερόμυλος δίπλα του.  

Photos: © Αργύρης Παφίλης