Γεφύρι του Μύλου

Translate English Version

Γεφύρι του Μύλου

Το γεφύρι του Μύλου χτίστηκε το 1748 και βρίσκεται στο Μπαγιώτικο ποταμό, κοντά στο χωριό Κήποι του Κεντρικού Ζαγορίου. Εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις προς τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής και όσους ήθελαν να πάνε από τους Κήπους στην Ελάτη και στη συνέχεια στα Γιάννενα. Το όνομά του προέρχεται από τον γειτονικό εκκλησιαστικό μύλο που υπάρχει ανακαινισμένος μέχρι και σήμερα.

Η σλάβικη ονομασία του χωριού Κήποι ήταν "Μπάγια" που σημαίνει "λουτρό" αποδίδοντας με τον όρο αυτό την ύπαρξη του δαιδαλώδους πλέγματος από ρεματιές και ποτάμια που ρέει γύρω από αυτό. Μετονομάστηκε επίσημα στις 12/3/1928. Tην σημερινή του ονομασία την οφείλει στους πολλούς κήπους που υπάρχουν στην περιοχή.

Αποτελείται από δύο μεγάλες καμάρες κα μια μικρότερη πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο, αφού τα περισσότερα γεφύρια της περιοχής είναι μονότοξα και πήρε το όνομα του από τον εκκλησιαστικό μύλο που υπάρχει εκεί κοντά.

Γύρω από το τρίτοξο αυτό γεφύρι θα θαυμάσετε την ηρεμία του υπέροχου φυσικού τοπίου και θα αισθανθείτε σαν τους παλιούς κατοίκους των χωριών που το χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους προς την πόλη των Ιωαννίνων.

Τέλος, θα θαυμάσετε το γεφύρι αυτό που είναι στενά συνδεδεμένο με την παράδοση αφού από την κορυφή του ρίχνει ο παπάς το σταυρό την ημέρα των Θεοφανίων, ενώ παράλληλα  έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο γεγονός που το κάνει να διαφέρει από τα υπόλοιπα γεφύρια του Ζαγορίου.