Καταρράκτες Έδεσσας

Translate English Version

Καταρράκτες Έδεσσας

Οι διάσημοι καταρράκτες της Έδεσσας αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Έχουν το προνόμιο να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και είναι οι μεγαλύτεροι στα Βαλκάνια με τα ορμητικά νερά να πέφτουν από ύψος 70 περίπου μέτρων. Οι καταρράκτες αποτελούν φυσικό φαινόμενο το οποίο δημιουργήθηκε εξαιτίας κάποιου γεωλογικού φαινομένου τον 14ο αιώνα. Συνολικά, μέσα από τη Έδεσσα ρέουν 4 ποτάμια, τα οποία σχηματίζουν 12 καταρράκτες, οι οποίοι βρίσκονται στη νότια άκρη της της πόλης, μέσα σε ένα πανέμορφο πάρκο. Η πόλη είναι χτισμένη σε λόφο που καταλήγει σε ένα γκρεμό που είναι γνωστός ως Ψηλός Βράχος. Εκεί καταλήγουν τα νερά του ποταμού Εδεσσαίου ή Βόδα, πριν πέσουν με ορμή, δημιουργώντας ένα νοτισμένο σύννεφο. Τα νερά του ποταμού προέρχονται από καρστικές πηγές που εμφανίζονται στην περιοχή Βρυτών και Νησίου οι οποίες τροφοδοτούνται από τα χιόνια του όρους Καϊμάκτσαλάν, ενώ η ροή τους είναι πλήρως ελεγχόμενη από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η) μιας και το νερό τροφοδοτεί δύο εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας. 

Από το σύνολο των καταρρακτών, ξεχωρίζουν δύο, ο Κάρανος και οι Δίδυμοι Καταρράκτες. Ο καταρράκτης Κάρανος (Τσιρί-Παπά) είναι ο μεγαλύτερος όλων και οφείλει τ’ όνομά του στον Ηρακλείδη Κάρανο, τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά που ίδρυσε την πόλη της Έδεσσας το 813 μ.Χ., κάνοντάς την πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Πίσω από τον καταρράκτη υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο μπαλκόνι απ’ όπου μπορείτε με ασφάλεια να απολαύσετε το εκπληκτικό θέαμα και τη θέα προς τον εύφορο μακεδονικό κάμπο. Το σημείο το βράδυ φωταγωγείται δημιουργώντας ένα μαγικό τοπίο. Η πρόσβαση και θέαση του καταρράκτη γίνεται μόνο από το Πάρκο των Καταρρακτών, όπου αιωνόβια πλατάνια και νερά συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο όλες τις εποχές του χρόνου. Στο χώρο εκτός από τους καταρράκτες, υπάρχει ένα κέντρο πληροφόρησης, ένα μικρό σπήλαιο ακριβώς πίσω από την υδάτινη κουρτίνα, το Κανναβουργείο, ένα μικρό ενυδρείο, το Σησαμοτριβείο και η μικρή εκκλησία της Ανάληψης. Επίσης λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχουν και καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ειδών.

Οι καταρράκτες πριν αξιοποιηθούν για λόγους αναψυχής, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στη περιοχή. Το 1895 λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, κινούμενο με ιμάντες από τις υδατοπτώσεις. Η πρόσβαση στο χώρο ήταν δύσκολη  λόγω της απότομης εδαφικής κλίσης και της οργιώδους βλάστησης. Η ανάδειξη του χώρου ξεκίνησε το 1942 από τους  Γερμανούς και ολοκληρώθηκε από το Δήμο τη δεκαετία του 60’. Η όλη εικόνα των καταρρακτών και του Εδεσσαίου ποταμού σχηματίζει ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το οποίο επισκέπτονται κατά χιλιάδες ξένοι και Έλληνες τουρίστες κάθε χρόνο.