Καταρράκτης Παλιάς Καβάλας

Translate English Version

Καταρράκτης Παλιάς Καβάλας

Ο καταρράκτης βρίσκεται 1.500 περίπου μέτρα από το χωριό της Παλιάς Καβάλας. Ένα όμορφο μονοπάτι που διατρέχει το ρέμα οδηγεί ως τον εντυπωσιακό αυτό καταρράκτη που φθάνει σε ύψος τα 6 μέτρα. Το νερό, λαξεύοντας για χρόνια το βράχο, έχει δημιουργήσει δύο βάθρες με κρυστάλλινα νερά σε δύο επίπεδα. Οι φυσικές πισίνες προσφέρονται για μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά το νερό είναι αρκετά κρύο και μόνο οι πολύ θαρραλέοι τολμούν να βουτήξουν. Η βλάστηση στο σημείο είναι πυκνή με τους κισσούς και τις κλιματσίδες να σκεπάζουν τους κορμούς των δέντρων. Το καλοκαίρι, οι αχτίδες του ήλιου δύσκολά διαπερνούν τα πυκνά φυλλώματα δημιουργώντας μία όαση δροσιάς ακόμη και σε περιόδους καύσωνα.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής μέχρι τον καταρράκτη, η βλάστηση είναι πλούσια. Το μονοπάτι περνάει πάνω από ξύλινα γεφύρια και πλάι από απομεινάρια παλιών νερόμυλων. Στο καταρράκτη μπορεί κανείς να φθάσει και από τη πόλη της Καβάλας ακολουθώντας το μονοπάτι που συνδέει τη πόλη με τη Παλιά Καβάλα, γνωστό και ως «Δρόμος του Νερού».  Όποιο μονοπάτι και να επιλέξετε, η πεζοπορία έχει χαμηλό βαθμό δυσκολίας και είναι ιδανική και για μικρά παιδιά. Εάν πάλι αναζητάτε μία πιο σύντομη διαδρομή, μπορείτε να κατευθυνθείτε με το αυτοκίνητο προς το χωριό της Παλιάς Καβάλας και να ακολουθήσετε τη σήμανση που οδηγεί στον καταρράκτη. Λίγα μέτρα μετά την έξοδο από τον επαρχιακό δρόμο, θα συναντήσετε ένα εγκαταλειμμένο λατομείο. Αφού το περάσετε, σε μικρή απόσταση ο δρόμος τελειώνει. Εκεί θα πρέπει να σταθμεύσετε και να ακολουθήστε ένα σύντομο μονοπάτι που οδηγεί στον πανέμορφο αυτό υγρότοπο.   

Μία εκδρομή στον όμορφο αυτό καταρράκτη μπορεί να συμπεριλάβει το χωριό της Παλιάς Καβάλας, πεζοπορία στη φύση και πικνίκ στο δάσος. Είναι μία πολύ ωραία εξόρμηση στο βουνό που αξίζει το κόπο εάν βρεθείτε στη περιοχή.