Αγίου Ταξιάρχη

Translate English Version

Αγίου Ταξιάρχη

Πρόκειται για τους καταρράκτες του ποταμού Σελινούντα που, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Παυσανίας, πηγάζουν από τον ποταμό Ερύμανθο και χύνεται στον Κορινθιακό. Οι καταρράκτες, (στην πραγματικότητα ένας διπλός καταρράκτης) βρίσκεται στο τέλος του φαραγγιού, όταν το ποτάμι μοιάζει να μπαίνει σε μία σπηλιά.
 
Είναι το σημείο που ενώνονται τα νερά, πέφτοντας με ορμή σε μία λίμνη για να ενωθούν και πάλι με τον Σελινούντα, ενώ δίπλα από το όλο σκηνικό υπάρχει ένα μυστήριο σπήλαιο που σύμφωνα με ερευνητές έχει υπόγειες λίμνες και όσοι το έχουν επισκεφτεί μιλούν για φοβερές εικόνες που δύσκολα θα συναντήσει κανείς κάπου αλλού.
 
Η εικόνα είναι υποβλητική με τη λεπτή ομίχλη από τους ψεκασμούς των καταρρακτών να υγραίνει την ατμόσφαιρα, το φως να παιχνιδίζει με τις σταγόνες ξετρυπώνοντας την οροφή του σπηλαίου και τα νερά να διεκδικούν από την πέτρα την κυριαρχία του τόπου.
 
Πρόκειται σίγουρα για το πιο επιβλητικό θαύμα της ανωβλασίτικης φύσης. Το μέρος είναι αρκετά δυσπρόσιτο, 46 χιλιόμετρα μακριά από την Πάτρα, δίπλα στο υπέροχο χωριό της Άνω Βλασίας Καλαβρύτων.
 
Οι καταρράκτες του Αγίου Ταξιάρχη αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την ελληνική μυθολογία αφού από εδώ πέρασε η Καλλιστώ και όλες οι νύμφες της Άρτεμης και λούστηκαν γυμνές στη σκιερή δροσιά. Εξάλλου, από εδώ πέρασε ο Πάνας με τη δική του οργιώδη συνοδεία μεθυσμένη από τα φοβερά κρασιά της περιοχής.