Καταρράκτης Αγίου Ταξιάρχη

Translate English Version

Καταρράκτης Αγίου Ταξιάρχη

Πρόκειται για τους καταρράκτες του ποταμού Σελινούντα τα νερά του οποίου σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Παυσανίας, πηγάζουν από τον ποταμό Ερύμανθο και εκβάλουν στον Κορινθιακό Κόλπο. Οι καταρράκτες, (στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα διπλό καταρράκτη) βρίσκονται στο τέλος του φαραγγιού, όταν το ποτάμι μοιάζει να μπαίνει σε μία σπηλιά. Είναι το σημείο που ενώνονται τα νερά, πέφτοντας με ορμή σε μία λίμνη για να ενωθούν και πάλι με τον Σελινούντα, ενώ δίπλα από το όλο σκηνικό υπάρχει ένα μυστήριο σπήλαιο που σύμφωνα με ερευνητές έχει υπόγειες λίμνες και όσοι το έχουν επισκεφτεί μιλούν για φοβερές εικόνες που δύσκολα θα συναντήσει κανείς κάπου αλλού. Στη μικρή λίμνη που σχηματίζεται μπροστά από τους καταρράκτες, οι πιο τολμηροί μπορούν να βουτήξουν για να δροσιστούν, ενώ οι όχι τόσο τολμηροί μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης και να βγάλουν μερικές όμορφες φωτογραφίες..

Η εικόνα είναι μαγευτική με τη λεπτή ομίχλη από τους ψεκασμούς των καταρρακτών να υγραίνει την ατμόσφαιρα, το φως να παιχνιδίζει με τις σταγόνες ξετρυπώνοντας την οροφή του σπηλαίου και τα νερά να διεκδικούν από την πέτρα την κυριαρχία του τόπου. Πρόκειται σίγουρα για το πιο επιβλητικό θαύμα της φύσης στην περιοχή. Οι καταρράκτες του Αγίου Ταξιάρχη αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την ελληνική μυθολογία αφού από εδώ πέρασε η Καλλιστώ και όλες οι νύμφες της Άρτεμης και λούστηκαν γυμνές στη σκιερή δροσιά. Εξάλλου, από εδώ πέρασε ο Πάνας με τη δική του οργιώδη συνοδεία μεθυσμένη από τα φοβερά κρασιά της περιοχής.

Η πρόσβαση στους καταρράκτες είναι μέτριας δυσκολίας και απαιτεί πεζοπορία (10-12 λεπτά από το χωριό Άνω Βλασία) και κατάβαση 100 περίπου σκαλοπατιών που ξεκινούν από το ύψος του χωματόδρομου. Εντός του χωριού, υπάρχει σήμανση προς τους καταρράκτες που θα σας βοηθήσει να βρείτε το δρόμο. Ο καταρράκτη βρίσκεται κοντά στο υπέροχο χωριό της Άνω Βλασίας Καλαβρύτων 46 χιλιόμετρα μακριά από την Πάτρα.