Μουριών (Μπέλλες)

Translate English Version

Μουριών (Μπέλλες)

Ο καταρράκτης Μουριών (Μπέλλες) βρίσκεται στο όρος Μπέλλες, βόρεια του χωριού Μουριές στο Κιλκίς. Η ροή του νερού είναι μεγάλη όλο το χρόνο και προέρχεται απο ρέμα που πηγάζει απο το όρος Μπέλλες σε υψόμετρο περίπου 1450 μ ενώ η βάση του καταρράκτη βρίσκεται σε υψόμετρο 730 μ. Το ρέμα στη συνέχεια κατευθύνεται νότια προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μουριών και αφου ενωθεί με άλλα ρέματα της περιοχής στρίβει δυτικά και εκβάλλει στη λίμνη Δοϊράνη. 
 
Η πρόσβαση απο τον Σ.Σ. Μουριών προς τον καταρράκτη γίνεται απο ασφαλτόδρομο περίπου 4 χλμ αρχικά και χωματόδρομο σε καλή κατάσταση γενικά για περίπου 3 χλμ που μας οδηγεί στην αρχή μονοπατιού όπου υπάρχει και χώρος αναψυχής με παγκάκια και ένα μπάρμπεκιου.
 
Το μονοπάτι στα πρώτα 500 μ είναι πλακόστρωτο μέσα στα δέντρα και περνά πάνω απο ένα ξύλινο γεφυράκι. Στα τελευταία 200 μέτρα μέχρι τον καταρράκτη υπάρχει εμφανές μονοπάτι. Πάνω απο τον καταρράκτη υπάρχουν μικρότεροι διαοδικοί που σχηματίζουν μικρές λιμνούλες. Όλο το μονοπάτι και ο καταρράκτης βρίσκονται μέσα σε ένα πυκνό δάσος απο σφενδάμους, πλατάνια, οξυές, δρύες, και φράξους.