Φάρος Αγίων Θεοδώρων

Translate English Version

Φάρος Αγίων Θεοδώρων 0940

Ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στην περιοχή Λάσση κοντά στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της περιοχής. Χτισμένος επάνω σε τεχνητή χερσόνησο έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, που τον καθιστά μοναδικό στο είδος του. Πρόκειται για ένα κυκλικό οικοδόμημα, δωρικού ρυθμού με 20 λευκούς κίονες και ένα πύργο ύψους 8 μέτρων με εστιακό ύψος 11 μέτρα. Αποτελεί ένα ρομαντικό σημείο, ιδανικό για λήψη ωραίων φωτογραφιών και δέχεται πλήθος επισκέψεων τόσο από τουρίστες όσο και από ντόπιους, ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος, αφού το ηλιοβασίλεμα από το σημείο είναι εντυπωσιακό.

Κατασκευάστηκε το 1825 όταν το νησί βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Άγγλων και τη διοίκηση του Κάρολου Νάπιερ. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1863 με την προσάρτηση των Επτανήσων στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο φανός παρέμεινε σβηστός, ενώ επαναλειτούργησε το 1945 ως επιτηρούμενος, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1953 και ξαναχτίστηκε υπό την επίβλεψη του Έλληνα αρχιτέκτονα Τάκη Παυλάτου το 1964, σύμφωνα με το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο. Το 1953 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου με αυτόματο πυρσό ασετιλίνης. Το 1995, ο φάρος κρίθηκε διατηρητέος από το Υπουργείο Πολιτισμού και σήμερα αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο της σύγχρονης Ελλάδος.

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.