Φάρος Φισκάρδο 0860
Ο φάρος στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς βρίσκεται στην άκρη του ομώνυμου οικισμού. Στη πραγματικότητα πρόκειται για δύο φάρους, έναν παλαιό και έναν πιο σύγχρονο. Ο πρώτος κατασκευάστηκε από τους Ενετούς τον 16ο αιώνα και είναι γνωστός ως Ενετικός Φάρος. Αποτελείται από κυλινδρικό πύργο και οικία για τους φαροφύλακες. Απομεινάρια του φάρου αυτού σώζονται ως σήμερα, ορισμένα εκ των οποίων σε καλή κατάσταση. Ο χώρος είναι περιφραγμένος με λιθοδομή ύψους 2 περίπου μέτρων.
Λίγο βορειότερα βρίσκεται ο νέος πέτρινος φάρος που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1892. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1945 στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου από το Πολεμικό Ναυτικό. Ο φάρος λειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.
Ο φάρος υπέστη σοβαρές ζημιές από το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στη περιοχή το 1953, έτσι κρίθηκε αναγκαία η ανακατασκευή του. Ο νέος φάρος είναι ένας λιθόκτιστος τετράγωνος πύργος ύψους 14,2 μέτρων που βρίσκεται σε απόσταση 80 μέτρων από την οικία των φαροφυλάκων. Αρχικά λειτούργησε με ασετιλίνη, αλλά το 1999 τα φωτιστικά μηχανήματα αντικαταστάθηκαν και ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε. Σήμερα εκπέμπει μία αναλαμπή ανά 3 δευτερόλεπτα και η φωτοβολία του φθάνει στα 7 ναυτικά μίλια όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός.
Το ύψος του τετράγωνου πύργου είναι 14,2 μέτρα και βρίσκεται 130 μέτρα βόρεια της σχηματιζόμενης άκρης του ομώνυμου όρμου και σε εστιακό ύψος 28 μέτρων. Οι φάροι στο σημείο αυτό της Κεφαλονιάς μαρτυρούν τη σπουδαιότητα του μικρού λιμένα από την εποχή των Ενετών και μετέπειτα. Στο μικρό λιμάνι έβρισκαν ασφαλές καταφύγιο ενετικές γαλέρες, ενώ ήταν και το κύριο λιμάνι διακίνησης προϊόντων (σταφίδες, λάδι, κρασί κ.α.) από το νησί προς άλλα μέρη της Ελλάδας και της Μεσογείου. Από το σημείο που είναι οι φάροι, η θέα προς το γραφικό λιμανάκι του οικισμού είναι εντυπωσιακή. Στους φάρους μπορεί κανείς να φτάσει μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού σε περίπου 20 λεπτά. Η διαδρομή είναι κυκλική και στη πορεία θα συναντήσετε μια παλιά Βασιλική.
Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/ του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.
Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.