Φάρος Άγιος Νικόλαος

Translate English Version

Φάρος Άγιος Νικόλαος 8300

Ο φάρος κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων το 1831 και αρχικά λειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σταθερό ερυθρό και φωτοβολία 10 ναυτικά μίλια. Είναι από τους δύο παλαιότερους φάρους στον ελλαδικό χώρο και ο πρώτος που άναψε στις Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1945 στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1986 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικατα­στάθηκαν, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό δύο λευκές αναλαμπές ανά 10δλ και φωτοβολία 15 ναυτικά μίλια.

Ο φάρος ήταν επανδρωμένος με πολυπληθές πλήρωμα φαροφυλάκων που τον συντηρούσε και ζούσε στη μικρή παρακείμενη οικία. Το κτίριο είναι μια ισόγειος οικία, αποτελούμενη από δύο υπνοδωμάτια, τραπεζαρία και κουζίνα καλυπτόμενης επιφάνειας 75m². Ο πύργος είναι λιθόκτιστος εξωτερικός τετράγωνος, εσωτερικός κυκλικός, συνεχόμενος της οικίας ύψους 7 μέτρων. Πλησίον του οικήματος υπάρχουν αποθήκη και WC καλυπτόμενης επιφάνειας 20μ².

Ο φάρος βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού Βουρκάδι, στην κορυφή του λοφίσκου, σε εστιακό ύψος 32 μέτρων. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός χωμάτινου δρόμου μήκους 3,5 χιλιομέτρων που ξεκινάει από τον λιμένα της Κέας με τα τελευταία 500 μέτρα να είναι σε βατό μονοπάτι. Στη θέση που είναι χτισμένος ο φάρος υπήρχε κατά την αρχαιότητα ο ναός του Ποσειδώνα. Το όνομά του το οφείλει στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Με την υπ’ αριθμόν 55258/1223/2.9.2010 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ο φάρος του Αγίου Νικολάου Κέας χαρακτηρίστηκε ως μνημείο και υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς, αλλά και τους κατοίκους του νησιού και είναι ένα από τα αξιοθέατα του νησιού.

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.