Φάρος Τάμελος

Translate English Version

Φάρος Τάμελος 8320

Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1893 για να φωτίσει το στενό μεταξύ Κέας και Κύθνου. Αρχικά λειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο  με χαρακτηριστικό λευκό με μία αναλαμπή ανά δύο λεπτά και φωτοβολία 20 ναυτικά μίλια. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1945 στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1981 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικατα­στάθηκαν, ο φάρος αυτοματοποιήθηκε και λειτούργησε με πηγή ενέργειας την ασετιλίνη. Το 1990 ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό δύο λευκές αναλαμπές ανά 15 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 17 ναυτικά μίλια.

Ο φάρος αποτελείται από λιθόκτιστο πύργο επί τετράγωνης λιθόκτιστης οικίας όπου διέμενε ο φαροφύλακας. Η οικία έχει τρία υπνοδωμάτια, τραπεζαρία, κουζίνα, φούρνο, αποθήκη και τουαλέτα. Ο πύργος είναι κυκλικός  ύψους 10,40 μέτρων, με διάμετρο 1,50 μέτρο. Στη κορυφή φέρει τρούλο πράσινου χρώματος. Ο φάρος δεσπόζει στο ακρωτήρι Τάμελος στην νότια πλευρά της Κέας και συγκεκριμένα στην βόρεια άκρη του διαύλου Κύθνου – Κέας. Το εστιακό του ύψος είναι 61 μέτρα και η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου από τον λιμένα της Κέας, Κορησσία, με κατεύθυνση τα λατομεία. Στα τελευταία μέτρα ο δρόμος είναι χωμάτινος αλλά βατός. Δυστυχώς οι φθορές του χρόνου και της αλμύρας είναι ορατές στο φάρο.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.