Φάρος Μελαγκάβι

Translate English Version

Φάρος Μελαγκάβι 1250

Ο Φάρος Μελαγκάβι, γνωστός και ως Φάρος Ηραίον από τον αρχαίο ναό της Ήρας που βρίσκεται κοντά του, κατασκευάστηκε το 1897 στη χερσόνησο Αγρίλαος, στο κόλπο των Αλκυονίδων Νήσων. Αρχικά λειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία τα 20 ναυτικά μίλια. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμενε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1947 στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, τα μηχανήματα πετρελαίου αντικαταστάθηκαν και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία τα 17 ναυτικά μίλια. Το 2001 το κτίριο του φάρου χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο κατοικία συνολικής επιφάνειας 140 μ², αποτελούμενη από τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα, αποθήκη, τουαλέτα, φούρνο και δεξαμενή πόσιμου ύδατος. Ο πύργος ύψους 13 μέτρων είναι τετράγωνος και βρίσκεται σε εστιακό ύψος 58 μέτρων.

Ο φάρος απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Μία εκδρομή στο φάρο μπορεί να συνδυαστεί με μία επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου που βρίσκεται ακριβώς από κάτω καθώς και στην λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης που θα συναντήσετε καθώς κατευθύνεστε προς το φάρο. Από το χώρο στάθμευσης, ένα βατό μονοπάτι 150 περίπου μέτρων οδηγεί στην άκρη της χερσονήσου όπου στέκει ο επιβλητικός φάρος που με το φως του οδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου. Ο φάρος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα πέτρινου φάρου και είναι από τους ομορφότερους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου. 

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.