Φάρος Κόρακας

Translate English Version

Φάρος Κόρακας 8600

Πρωτολειτούργησε το 1887 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σταθερό λευκό με μια ερυθρή αναλαμπή ανά 2δλ και φωτοβολία 10ν.μ. για το λευκό και 13ν.μ. για το ερυθρό. Στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1945 στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1986 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικατα­στάθηκαν και ο φάρος λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 12δλ και φωτοβολία 14ν.μ.

Το κτίριο είναι μια λιθόκτιστη οικία αποτελούμενη από τρία υπνοδωμάτια, χωλ, κουζίνα, τραπεζαρία και WC. Εξωτερικά του κτιρίου υπάρχει μια δεξαμενή ύδατος και μια αποθήκη. Ο πύργος είναι λιθόκτιστος, στρογγυλός ύψους 10m.

Ο Φάρος βρίσκεται στην βορειοδυτική άκρη του κόλπου του λιμανιού της Νάουσας, σε εστιακό ύψος 60m και η πρόσβαση γίνεται από ασφαλτωμένο δρόμο από τον λιμένα της Νάουσας Πάρου μέχρι 500m περίπου πριν τον Φάρο όπου υπάρχει βατό μονοπάτι.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.