Image not available

Translate English Version

Φάρος Άγιος Φωκάς 8570

Ο φάρος του Αγίου Φωκά στη Πάρο κατασκευάστηκε το 1867 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Με ύψος πύργου 10 μέτρα και εστιακό ύψος 14 μέτρα, δεσπόζει στην περιοχή Κρωτήρι, της Πάρου, απέναντι από την Παροικιά. Δίπλα του σώζεται εγκαταλελειμμένη πλέον η οικία του φαροφύλακα, προσδίδοντας μια νοσταλγική αίσθηση στο τοπίο. Δυστυχώς το κτηριακό συγκρότημα έχει σχεδόν καταρρεύσει και έχουν απομείνει μόνο οι σκελετοί των κτηρίων.

Η πρόσβαση στο φάρο είναι δύσκολή αφού ο δρόμος που οδηγεί στο σημείο είναι χωματόδρομος, ωστόσο, η θέα από το φάρο είναι εκπληκτική και αποζημιώνει κάθε επισκέπτη. Από το σημείο αυτό μπορείτε να δείτε τα πλοία που έρχονται και φεύγουν από το λιμάνι της Πάρου και αν μείνετε μέχρι αργά το απόγευμα, να απολαύσετε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Στο δρόμο προς το φάρο υπάρχουν αρκετές όμορφες παραλίες που προσφέρονται για μία δροσιστική βουτιά. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να φτάσετε στο σημείο ακόμη και με τα πόδια από τη Παροικιά.

Κοντά στον φάρο, το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φωκά, χτισμένο από Παριανούς ψαράδες, προσφέρεται για όμορφες φωτογραφίες και στιγμές ηρεμίας.

Συμβουλές:

Λόγω της έλλειψης υποδομών κατά μήκος της διαδρομής, συνιστάται να έχετε μαζί σας νερό, αντηλιακό και καπέλο. Η επίσκεψη κατά τις απογευματινές ώρες θα σας επιτρέψει να απολαύσετε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Σιδηρόπλεκτος οβελός

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.