Βυζαντινό Μονοπάτι (Λεύκες - Πρόδρομος)

Translate English Version

Βυζαντινό Μονοπάτι (Λεύκες - Πρόδρομος)

Είναι το πιο παλιό και κλασικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας μονοπάτι του νησιού, που οδηγεί από το γραφικό χωριό Λεύκες στο επίσης γραφικό χωριό Πρόδρομος. Το μονοπάτι γνωστό και ως «Βυζαντινός Δρόμος» είναι από τις πλέον δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές της Πάρου. Το μήκος του είναι περίπου 3.500 μέτρα και η διαδρομή διαρκεί λίγο πάνω από μία ώρα. Είναι εξ’ ολοκλήρου στρωμένο με πλάκες και παριανό μάρμαρο και διέρχεται μέσα από ελαιώνες, δίπλα από παραδοσιακούς ανεμόμυλους, πηγές, γεφύρια και τον ποταμό Χειρόλακα. Η αφετηρία της διαδρομής βρίσκεται στο παλιό καφενείο του Λουκή στις Λεύκες. Η διαδρομή είναι ως επί τω πλείστων κατηφορική, εκτός από λίγες εκατοντάδες μέτρα, και είναι προσφέρεται και για ποδήλατο βουνού. Διασχίζει την όμορφη ύπαιθρο του νησιού, όπου αναδύονται μυρωδιές από θυμάρι, ρίγανη και φασκόμηλο.

Στα πρώτα μέτρα, το μονοπάτι ανηφορίζει την πλαγιά μιας ράχης, περνώντας μέσα από καλλιέργειες, χαμηλή βλάστηση και λιγοστά δέντρα. Κινείται παράλληλα με τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο με θέα τις δυτικές ακτές της Νάξου και τα βουνά της Ικαρίας. Στη συνέχεια κατηφορίζει προς τη χαράδρα πριν σκαρφαλώσει ξανά στο επόμενο ύψωμα απ’ όπου η θέα προς το γειτονικό νησί της Νάξου είναι απεριόριστη. Από εκείνο το σημείο και μέχρι το Πρόδρομο, η διαδρομή είναι κατηφορική, έχοντας την παραλία του Μώλου με τους δύο λόφους στα αριστερά. Όσοι μετά τον Πρόδρομο επιθυμούν να συνεχίσουν την πεζοπορία, μπορούν να κατευθυνθούν προς το χωριό Μάρπησσα και από εκεί στην κορυφή του λόφου Κεφάλου, όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου.

Ο «Βυζαντινός Δρόμος» είναι το πιο γνωστό και καλοδιατηρημένο τμήμα από τους παλιούς λιθόστρωτους δρόμους και μονοπάτια του νησιού που κάποτε συνέδεαν την τότε πρωτεύουσα του νησιού Λεύκες με τα υπόλοιπα χωριά του νησιού.  Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε την βυζαντινή περίοδο, περίπου 1.000 χρόνια πριν, και ήταν μέρος μιας κεντρικής αρτηρίας που διέσχιζε όλο το νησί και ένωνε την Παροικιά με το Πίσω Λιβάδι καθώς και το φρούριο της πρώτης με αυτό του Κεφάλου. Για να βρείτε την αφετηρία του μονοπατιού θα πρέπει αρχικά να κατευθυνθείτε στο χωριό Λεύκες και εν συνεχεία προς την νοτιοανατολική άκρη του χωριού. Εκεί υπάρχει  μία πινακίδα με την ένδειξη «Βυζαντινός Δρόμος» που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδρομής.  

Για την πεζοπορία δεν απαιτούνται ειδικά ορειβατικά παπούτσια ή GPS. Καλό όμως θα ήταν να φοράτε αθλητικά παπούτσια αντί για σαγιονάρες και να έχετε μαζί σας νερό, καπέλο και αντηλιακή κρέμα για να προστατευτείτε από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Επίσης μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας την φωτογραφική σας μηχανή και ίσως κάτι ελαφρύ για να φάτε. Διατηρείστε το μονοπάτι καθαρό από σκουπίδια και προστατεύστε την φύση του νησιού. Η διαδρομή είναι πάρα πολύ όμορφη και σίγουρα θα σας γεμίσει με αρώματα και μοναδικές εικόνες του νησιού.