Λεύκες Πάρου

Translate English Version

Λεύκες Πάρου

Οι Λεύκες είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Πάρου, χτισμένο επάνω σε έναν κατάφυτο από πεύκα λόφο στο εσωτερικό του νησιού. Το χωριό απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τη Παροικιά, τη πρωτεύουσα του νησιού και είναι το πιο ορεινό χωριό του νησιού, ενώ παλιά υπήρξε η πρωτεύουσα του. Το όνομά του προέρχεται από τις πολλές λεύκες που υπήρχαν παλαιότερα στη περιοχή. Το χωριό εκτός από τις πολλές εκκλησίες έχει και μερικούς από τους τελευταίους ανεμόμυλους που διασώζονται στο νησί. 

Είναι ένας γραφικός οικισμός με αιγαιοπελαγίτικα σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά, με ασβεστωμένα, λιθόστρωτα σοκάκια αλλά και με παλιά πλυσταριά, που κάποιες νοικοκυρές τα χρησιμοποιούν ακόμη. Ο κεντρικός δρόμος ονομάζεται Ράμνος, διότι παλαιότερα ένα δέντρο ράμνος δέσποζε κατάμεσα στο δρόμο αυτό. Κάτοικοι το αφαίρεσαν με την πάροδο του χρόνου. Στο δρόμο αυτό βρίσκεται το Σπίτι της Λογοτεχνίας όπως και το Μουσείο Κυκλαδικής Λαογραφίας. Οχήματα δεν κυκλοφορούν στο εσωτερικό του οικισμού και όλο το σκηνικό μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλη εποχή ενώ προσφέρει ηρεμία. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κάποιος τις Λεύκες και να περπατήσει στα στενά δρομάκια, με τις καμάρες και τα ασβεστωμένα σπίτια με τα πολύχρωμα λουλούδια. Τόπος συνάντησης για τους κατοίκους η κεντρική πλατεία, κοντά στο μνημείο των Ηρώων όπου οι ντόπιοι συναντιούνται για να μιλήσουν και να πιούν τον καφέ τους.

Στις Λεύκες δεσπόζει ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδας του 1835, χτισμένος με Παριανό μάρμαρο, ο οποίος έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο.. Είναι τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, και δύο μεγάλα καμπαναριά, εξαιρετικό δείγμα δουλειάς από έμπειρους παριανούς μαρμαρογλύπτες. Άλλες γνωστές εκκλησίες του χωριού είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η εκκλησίες της Αγίας Κυριακής και ο ναός της Παναγίας της Υπαπαντής ενώ υπάρχουν δεκάδες ακόμη μικρά εκκλησάκια διάσπαρτα στις Λεύκες, πολλά εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. 

Στη δεκαετία του 1970 το χωριό γνώρισε μεγάλη ερήμωση λόγω αστυφιλίας όπου πολλοί κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Τα τελευταία όμως χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού, παρουσιάζει μία ανάπτυξη, κυρίως τουριστική.  Στα τέλη του Αυγούστου, η γιορτή του Καράβολα είναι αφορμή για ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού, με άφθονο φαγητό, καράβολες (μεγάλα σαλιγκάρια), κρασί, μουσική και χορό, μέχρι το πρωί. Οι κάτοικοι γιορτάζουν το τέλος του καλοκαιριού και τη γιορτή διοργανώνει ο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκών. Από τις Λεύκες ξεκινά και η Βυζαντινή οδός, ένα μαρμαρόστρωτο μονοπάτι 1000 ετών και 3,5 χιλιομέτρων, που κινείται παράλληλα με τον αμαξωτό δρόμο και ενώνει τις Λεύκες με το χωριό Πρόδρομος.

Κοντά στις Λεύκες βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή της Πάρου, αυτή των Αγίων Πάντων, στα 755 μέτρα απ' όπου η θέα είναι εντυπωσιακή. Η κοντινή απόσταση από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Πάρου κάνει τις Λεύκες ιδανικό κέντρο για την εξερεύνηση όλου του νησιού.